Pilula care întârzie apariția menopauzei
Experții în fertilizare umana din Marea Britanie spun ca au descoperit o proteina care poate fi modificata astfel încât sa prelungeasca viața ovulelor unei femei și sa întârzie apariția menopauzei.
Profesorul Robert Winston, de la Colegiul Imperial din Londra, coordonatorul studiului, a spus ca descoperirea deschide noi cai de a dezvolta un tratament care le-ar putea permite femeilor sa întârzie mai mult momentul în care vor deveni mame. Profesorul a adaugat ca extinderea perioadei de dinainte de menopauza este un fenomen „fara riscuri”.
Saptamâna trecuta, autoritatea pentru sanatate publica din Marea Britanie a dezvaluit ca numarul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani care au urmat tratamente de fertilizare a crescut de zece ori în ultimii 15 ani.
Totuși, ratele de succes au ramas neschimbate, iar specialiștii în fertilizare umana le-au avertizat pe femei ca șansele de a avea un copil scad dupa vârsta de 37 de ani, pentru ca organismul produce un numar din ce în ce mai mic de ovule, iar riscurile de complicații sunt mai mari.
La vârsta de 16 ani, a spus profesorul Winston, o femeie are 400.000 de ovule, în timp ce la vârsta de 46 de ani nu mai are aproape nici unul. Profesorul a adaugat ca femeile pierd, în medie, câte doua ovule la fiecare ora.
Noul tratament, administrat sub forma de pilule, plasturi sau injecție, va fi disponibil abia peste câțiva ani, dupa ce va fi testat pe un numar cât mai mare de subiecți.