Piesele regizorului Radu Iacoban, „Carpathian Garden” și ” În Parc”, la Festivalul Undercloud și la Social Act Galați
Radu Iacoban își serbează ziua „În parc”
De asemenea, în luna septembrie, Carpathian Garden și În parc – acesta din urmă regizat tot de Radu Iacoban, cu Rodica Lazăr și Istvan Teglaș – vor participa la Festivalul Social Act din Galați
Până atunci, cele două piese pot fi urmărite pe scena pe care au debutat, adică la Godot Cafe-Teatru
Carpathian Garden – vineri, 29 august, ora 19:00
În parc – duminică, 31 august, ora 22, cu Istvan Teglaș și Rodica Lazăr.
Rezervări: 021 31 61 682, 0736 414 244
Carpathian Garden
Carpathian Garden este o satiră contemporană care cuprinde un meniu complet de specii urbane din realitatea noastră imediată: de la preotul întreprinzător la actorul porno și băiatul din parcare, de la copilul de bani gata și prezentatorii de știri, până la politicieni și moguli de presă.
Cei doi actori, Radu Iacoban și Tudor Aaron Istodor, joacă atât pe scenă, cât și în sală, alături de spectatori, astfel că relaționarea cu publicul este permanentă. „Structura spectacolului este fixă, chiar dacă auditoriul are iluzia unui stand-up. Asta deoarece actorii îl mitraliază cu argumente care nu îi dau timp să interacționeze”, spune autorul Radu Iacoban.
În parc
În parc este un spectacol în două personaje în care rolul feminin este jucat, pe rând, de actrițele Ana Ularu și Rodica Lazăr. Într-un spectacol, Ana, în celălalt, Rodica. La reprezentația de duminică seară, de la Godot Cafe-Teatru
Cei doi actori vor interpreta patru perechi din patru epoci diferite, în patru planuri diferite. Rodica Lazăr și Istvan Teglas vor juca, pe rând, rolurile unor cupluri de personaje pe cât de neașteptate, pe atât de diferite: Mihai Eminescu și Veronica Micle, Regele Ferdinand și Mița Biciclista, criminalul în serie Râmaru și o anumită Mihaela, precum și un El și o Ea din perioada actuală.
„Pentru În parc s-a făcut și puțină documentare, pentru că faptele reale sunt întotdeauna cea mai bună trambulină pentru imaginarea unor situații dramatice”, spune regizorul și scenaristul Radu Iacoban.
„Spre exemplu, cearta dintre Eminescu și Veronica Micle acasă la Titu Maiorescu chiar s-a întâmplat. Ce nu s-a întâmplat a fost discuția dintre cei doi, la 6 dimineața, în Copou. Pentru Regele Ferdinand și Mița Biciclista mi-am permis să creez o întâlnire în parc, pornind de la niște suspiciuni din epocă. La Rîmaru a fost un pic mai greu. Am încercat să-l creionez ca pe un tip timid și cu bune intenții, ceea ce nu știu cât e de adevărat. Dar, hei… e teatru, nu e documentar!”
Cât despre cuplul din zilele noastre, Radu spune că e perechea pe care o vezi peste tot astăzi. „E tăcerea pe care o degajă o masă într-un restaurant, e autismul imprimat de smartphone-uri, e lipsa de angajament într-o discuție, e răceala, depresia, autosuficiența.”
Despre actorul, regizorul și scenaristul Radu Iacoban
Radu Iacoban a absolvit UNATC în 2005, secția Arta actorului. Angajat la Teatrul Mic, este o prezență constantă atât în teatrul de stat, cât și în producții underground.
În film, Radu a colaborat, printre alții, cu Sharon Stone și Andy Garcia în What about love?, a jucat în Zero Theorem, al lui Terry Gilliam și a deținut unul dintre rolurile principale în Amintiri din epoca de aur, segmentul Vănzatorii de aer, în regia lui Cristian Mungiu. Anul acesta a prezentat Gala Premiilor Gopo alături de Amalia Enache.