Vrei sa scapi de zgomotul strazii, de mirosul fumului de esapament, de oamenii care te imbrancesc in autobuz sau de cei patru pereti ai biroului tau?
Iti spunem noi un secret. Am aflat de un loc linistit, unde-i aer curat. Aici fie vei cutreiera cararile padurii, fie vei face alpinism adevarat pe stancile Pietrei Craiului.
Orasul Zarnesti e la vreo 40 de km de Brasov. Cel mai usor e sa iei personalul din Brasov si-ntr-o ora ai ajuns. Daca alegi sa stai in gazda la zarnesteni, vei deschide dimineata ferestrele mari ale casei ardelenesti si vei respira adanc aerul de munte cu ochii atintiti spre stanci. Preturile nu sar de 200 000 lei/noapte/2 persoane.
Daca nu esti amator de aventura pe culmile golase, poti urca macar pana la Coltul Chiliei. Se zice ca un sihastru isi facuse acolo adapost pe vremuri. Nu exista marcaj sau indicator dar intreaba-i pe localnici. Ca sa ajungi la chilie trebuie sa treci prin fanetele oamenilor si apoi sa o apuci prin padure. Drumu-i de aproape o ora iar vara e plin de tufe de zmeura si mure. Dar ai grija! Ursu’! Nu te aventura prea departe.
Poti sa urci si pe Pleasa – o culme lina si impadurita pe care o poti da gata intr-o ora jumate-doua.
Un traseu lejer de vreo 4 ore pleaca chiar din Zarnesti. O apuci spre Cheile Zarnestiului, de acolo spre Fantana lui Botorog. Dupa inca o bucata buna de drum poti poposi sa bei un ceai de fructe de padure la cabana Curmatura.
De acolo nu mai e mult pana la Crucea Mica (culmea Piatra Mica). De aici te poti intoarce spre Zarnesti luand-o catre Crapatura. Coborarea este lenta si in trepte. Probleme nu ar pune decat grohotisul.
Daca esti amator de camping, ia-o pe drumul spre Plaiul Foii. Cum da putin caldura, se umple de corturi, miros de mici si de gratar.
Nu departe de aici e si cabana Plaiul Foii. Preturi ca pentru romani. O data ajuns aici nu mai ai cum sa rezisti tentatiei muntelui.
Iti recomandam doua trasee de alpinism. Primul e cel mai dificil: de la Plaiul Foii pana pe culmea Pietrei Mari. Intregul traseu il parcurgi tinandu-te de lanturi. Exista un singur refugiu. Drumul e interzis iarna din cauza avalanselor frecvente.
Daca nu ai facut alpinism de performanta, nu te sfatuim sa te aventurezi. Un traseu de alpinism lipsit de riscuri pleaca de la Crapatura (seaua dintre culmea Piatra Mare si culmea Piatra Mica). Aici e rezervatia floristica de Garofita-Pietrii-Craiului si de Papucul-Doamnei. Primul refugiu e la popasul Diana. Apoi va trebui sa treci de un prag. E partea cea mai dificila a traseului. In aproape 6 ore vei atinge si creasta.
Ce zici merita sa incerci?
Silvia Popa