Piața de capital are o nouă Constituție

14 03. 2002, 18:07
Noul pachet legislativ pentru reglementarea activității pe piața de capital din Romania, aprobat miercuri de Guvern, a atras proteste puternice, dar și aprobări din partea participanților la piață. Marii dezamăgiți ai noii legislații


Noul pachet legislativ pentru reglementarea activității pe piața de capital din Romania, aprobat miercuri de Guvern, a atras proteste puternice, dar și aprobări din partea participanților la piață.

Marii dezamăgiți ai noii legislații sunt societățile de administrare a fondurilor mutuale de investiții. Intenționand să prevină un nou scandal de tip FNI, promotorii noilor legi au impus reglementări considerate extrem de stricte de către reprezentanții Uniunii Organismelor de Plasament Colectiv (UNPOC).

Aceștia spun că noile reguli fac mai degrabă un deserviciu industriei fondurilor mutuale. Conform noilor reglementări, un fond mutual va fi închis dacă valoarea unității de investiție scade continuu, cu peste 25% în 20 de zile.

„Este un abuz, un fel de sabie a lui Damocles, pentru că nimeni nu poate controla piața. Multe fonduri de investiții din SUA au înregistrat scăderi de peste 50% după 11 septembrie și nu le-a închis nimeni”, spune Dragoș Simion, președintele UNOPC.

Paul Miclăuș, comisar al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), afirmă, însă, că regulile mai stricte pentru fondurile mutuale sunt cerute de legislația europeană în domeniu.

„Cu toate că am o admirație profesională față de piața americană, noi trăim în Europa. Regula adoptată este conform directivelor europene și se aplică tuturor fondurilor de investiții din Uniunea Europeană”, a declarat Miclăuș.

Asociația Acționarilor din Romania (AARO), care reprezintă interesele acționarilor minoritari, a fost în ultimile luni, alături de UNOPC, cel mai mare contestatar al diferitelor proiecte de lege vehiculate înaintea aprobării definitive de către Guvern.

După aprobarea noului pachet legislativ, AARO spune că legea nu este perfectă, dar reprezintă un progres făță de cea anterioară din punct de vedere al protecției acționarilor minoritari.

„Nu am reușit să obținem tot ce am vrut, dar interzicerea majorărilor prin aport în natură și creșterea transparenței pentru acționarii minoritari pot fi considerate victorii importante. Este adevărat că cea mai mare problemă, regimul majorărilor de capital în numerar, nu a fost rezolvată dar sperăm că se vor mai putea aduce modificări de către Parlament”, a declarat Grațiela Iordache, director executiv al Asociația Acționarilor din Romania (AARO).

Părțile bune ale noii legislații sunt, alături de o protecție mai bună a acționarilor minoritari, crearea unui Fond de Garantare a Investițiilor, cerința de transformare a pieței secundare Rasdaq în societate pe acțiuni și introducerea conceptului de Societăți de Investiții în Valori Mobiliare (SIVM). Noua lege nu spune, însă, nimic de activitatea Societăților de Investiții Financiare (SIF), printre cele mai puternice organizații financiare din Romania.

„SIF au un statut aparte, sunt un produs al pieței romanești, acest tip de organisme de plasament colectiv neexistand în țările UE. Răspunsul reprezentanților UE a fost că SIF nu au cum să încapă într-o astfel de lege generală a pieței”, a declarat Gabriela Anghelache, președintele CNVM.

„Am propus un proiect de lege specială pentru SIF, care se află pe masa Guvernului”, a adăugat Anghelache.

Adoptarea noii legislații, prin Ordonanțe de Guvern, a starnit proteste puternice și în randul clasei politice.

Senatorii din comisia de finanțe-bănci din Senat sunt supărați că au muncit degeaba, aproape un an, pentru a pune la punct legislația în domeniul pieței de capital, promovată acum de Guvern prin ordonanță de urgență.

Senatorii au venit anul trecut din vacanță pentru a pune la punct aceste proiecte, ce trebuiau, după cum se stabilise inițial, să fie promovate ca inițiativă a Comisiei de buget-finanțe. Vicepreședintele Comisiei, senatorul PNL Dan Constantnescu a acuzat ieri CNVM de „obediență cel puțin suspectă”, față de Guvern adăugand că reprezentanții Comisiei, în frunte cu președinta Gabriela Anghelache dau dovadă de „o ignoranță jenantă”, cand vine vorba de reglamentarea domeniului pieței de capital.

La randul său unul dintre senatorii PSD din Comisie a declarat că este „inadmisibil” ca Guvernul să modifice legislația prin ordonanțe fără ca măcar să să anunțe Comisia.

„Dacă nu auzeam la televizor că s-a modificat (legislația – n. red) probabil că am fi ieșit și noi cu aceste legi” a declarat el.

O piață de capital și patru ordonanțe de urgență

Pachetul legislativ pentru reglementarea activității pe piața de capital adoptat de Guvern conține statutul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), legea privind valorile mobiliare și serviciile de investiții financiare, legea piețelor de mărfuri și instrumentelor financiare derivate și legea privind activitatea organismele de plasament colectiv.

În continuare sunt prezentate principalele modificări sau reglementări noi aduse de acest pachet legislativ.

Fondurile mutuale au mai multe restricții

Societățile de administrare a fondurilor de investiții vor putea, conform noii legi a Organismelor de Plasament Colectiv să administreze pe langă fonduri deschise de investiții și conturi individuale de investiție sau de plasament ale persoanelor fizice sau juridice.

Conform legii vechi, aceste societăți trebuiau să aibă ca obiect unic de activitate administrarea fondurilor deschise de investiții.

Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) va putea ridica licența de funcționare a unui fond de investiții dacă valoarea unitară a activului său net înregistrează o scădere continuă de peste 25% cumulat, timp de 20 de zile lucrătoare consecutive.

O altă modificare față de vechea lege a Organismelor de Plasament Colectiv (OPC) introduce limitarea plasamentelor în depozite bancare la 20% din activul net.

În vechea lege nu exista o astfel de limitare în cazul vechii legi. Deasemenea, un fond de investiții nu va putea să plaseze mai mult din activul său în depozitele unei singure bănci.

Conform noii legi, CNVM trebuie informat privitor la orice modificare a acționariatului societății de administrare cu mai mult de 5% în 24 de ore. Înainte, era nevoie de un aviz de la CNVM pentru orice modificare din structura acționariatului, indiferent de procent.

Investițiile fondurilor de investiții în titluri de credit (bilete la ordin, cambii) vor scădea, deoarece conform a crescut în noua lege, fondurile de la 30% la 20%, conform noii legi.

Elemente noi în legea valorilor mobiliare

– Rasdaq SRL, societatea care administrează sistemul de tranzacționare al pieței extrabursiere, va trebui să se transforme în societate pe acțiuni în maxim 12 luni – introducerea tranzacțiilor în marjă (Prima variantă: cumpărarea de acțiuni pe datorie, plătindu-se o parte din valoarea lor.

Caștigul intervine în momentul în care prețul crește. A doua variantă: vanzarea unor acțiuni pe care nu le deții, urmand ca ulterior să fie cumpărate din piață. Caștigul intervine dacă prețul acțiunii scade)

– societățile de valori mobiliare (SVM) se vor numi societăți de servicii de investiții financiare

– Înființarea Fondului de Compensare a investițiilor, în maxim 6 luni. Scopul fondului este de a compensa investitorii în situația incapacității societății de brokeraj de a returna investitorilor fondurile bănești și instrumentele financiare datorate.

Principalele resursele financiare ale fondului vor fi: contribuția vărsată de societățile de servicii investiții financiare cu ocazia autorizării, contribuția anuală plătită de societățile de servicii de investiții financiare, venituri din investirea resurselor și creanțelor sale. împrumuturi pe termen scurt

– ridicarea pragului de desemnare a acționarilor semnificativi de la 5% la 10%. Pentru a depăși 10% din totalul acțiunilor unei societăți, acționarii sunt obligați să lanseze o ofertă publică de cumpărare. .

Acționarii minoritari .

Ce au obținut – vor putea cere instanței să desemneze unul sau mai mulți experți pentru analiza operațiunilor financiare reclamate.

– interzicerea aporturilor în natură la majorarea capitalului social, cu excepția terenurilor din incinta societății.

– cel puțin unul din membrii Consiliului de Administrație va putea fi ales prin metoda votului cumulativ, la cererea unui acționar semnificativ.

– actele de dobandire, înstrăinare, schimb sau constituire în garanție a peste 20% din activele imobilizate (minus creanțele) vor avea nevoie de aprobarea AGA Extraordinare. Același regim îl au și actele de închiriere către același cocontractant sau persoană afiliată a peste 20% din valoarea totalului activelor imobilizate (minus creanțele). În cazul încălcării acestor prevederi, oricare dintre acționari poate solicita instanței judecătorești anularea actului juridic și urmărirea administratorilor pentru repararea prejudiciului cauzat societății – înaintea efectuării oricărei majorări de capital social .

prin subscripție de noi aporturi, societățile deținute public vor proceda la actualizarea valorilor imobilizărilor corporale și incorporale din patrimoniul lor de cate ori rata inflației depășește cu 20% pe cea existentă la data ultimei actualizări .

Ce nu au obținut .

– chiar dacă prevede obligativitatea reevaluărilor, noua lege nu obligă și la includerea lor în capitalul social înaintea majorărilor de capital în numerar. Aceasta poate duce la scăderea considerabilă a participațiilor acționarilor minoritari care nu pot participa la majorările de capital în numerar. .

-dividendele vor putea fi plătite și la șase luni de la data stabilirii lor de către AGA. Asociația Acționarilor Minoritari din Romania solicitase obligativitatea plății lor în maxim 60 de zile de la aprobarea în AGA. .

Laurențiu Ispir / Cristian MicuZIARUL FINANCIAR