Phoenix is back

Apropo.ro / 10.10.2005, 10:42
Phoenix is back
Cea mai veche și longeviva trupa de la noi, Phoenix, s-a înființat în 1961 sub numele de Sfinții, ca în '62 sa treaca la denumirea de Phoenix. Și în atația ani, a avut timp pentru toate: a adus vocabularului muzical romanesc termeni noi precum LP, EP și

Cea mai veche și longeviva trupa de la noi, Phoenix, s-a înființat în 1961 sub numele de Sfinții, ca în ’62 sa treaca la denumirea de Phoenix. Și în atația ani, a avut timp pentru toate: a adus vocabularului muzical romanesc termeni noi precum LP, EP și festival internațional, membrii Phoenix au fugit din țara și au revenit dupa 1990, s-au certat între ei, au intrat în conflict cu Sergiu Nicolaescu… O trupa vie!

Cu o istorie învolburata, formația a reușit sa se mențina totuși în fruntea clasamentelor din toate timpurile. S-au lansat pe cand erau în liceu și cantau numai hituri internaționale semnate Rolling Stones, Beatles sau Animal Monkees. Primele lor concerte erau susținute în incita Facultații de Medicina din Timișoara. Prima piesa de radio, „Știu ca ma iubești și tu” a fost înregistrata în anul 1965.

Primul succes a venit în 1968, la Festivalul național al artei studențești de la Iași unde au obținut Marele Premiu al Festivalului, Premiul Electrecord și Premiul special al RTV pentru compoziție și interpretare. Imediat dupa festival au înregistrat primul EP din Romania. Au avut niște vanzari extraordinare, tot tirajul epuizandu-se dupa doar patru zile. Spre sfarșitul lui ’69 au lucrat la punerea în scena a primei opere rock din Romania „Omul 38/80”.

În 1969 regizorul Manole Marcus le cere sa scrie muzica pentru filmul „Canarul și viscolul”. Din cauza diferitelor schimbari de componența formația dispare un timp de pe piața. Se întoarce, dar cu o schimbare radicala de stil, apeland acum la sunete din folclorul arhaic. În 1971 se apuca de o noua opera rock, „Cei ce ne-au dat nume”. Pentru acest proiect coopteaza un membru nou, pe Valeriu Sepi care vine cu idei noi pentru concerte printre care adoptarea unor maști populare și folosirea unor instrumente precum goarne, talangi.

În 1973 apare primul LP scos vreodata de o formație romaneasca. Astfel Phoenix au fost invitați sa dea diferite spectacole în Polonia și Ungaria.

Au încheiat un fel de parteneriat cu Cenaclul Flacara participand astfel la toate turneele din țara. În 1973 a avut loc primul concert mare de la Sala Palatului unde au cantat alaturi de formația Sfinx în fața unui public format din 3.000 de persoane.

Citește mai multe despre revenirea formației Phoenix numai din

Tags: