Petrom si Romgaz scurtcircuiteaza privatizarea in energie

17 11. 2006, 09:18
Scumpirea gazului de catre Petrom si Romgaz cu 8,5% din aceasta luna a pus pe jar populatia, companiile si autoritatile, care s-ar putea vedea cu calculele date peste cap, in conditiile in care socul se va resimti la nivelul intregii economii. Dincolo de pericolul ce pandeste companiile

Scumpirea gazului de catre Petrom si Romgaz cu 8,5% din aceasta luna a pus pe jar populatia, companiile si autoritatile, care s-ar putea vedea cu calculele date peste cap, in conditiile in care socul se va resimti la nivelul intregii economii.

Dincolo de pericolul ce pandeste companiile din sectorul sticlei, chimiei, petrochimiei sau al altor industrii in care produsul finit este in mare masura dependent de costurile cu utilitatile, masura ar putea fi urmata de intreruperea la jumatate a procesului de privatizare a sectorului energetic.

„Produsele care sunt supuse la aceste scumpiri sunt cele care au inca preturi administrate mecanic si nu functional, prin mecanismele pietei. Acestea sunt stabilite de comun acord cu autoritatile europene”, spune Florian Libocor, analist financiar in cadrul BRD Societe Generale, a doua banca de pe piata romaneasca.

„Nimeni nu se astepta la o astfel de performanta pe dezinflatie. Aceasta a permis preluarea unor presiuni de anul viitor prin scumpirea gazelor anul acesta. Dincolo de aceste rationamente tehnice, aceste scumpiri pot fi puse sub un oarecare semn de intrebare pentru ca nu se cunoaste nici mecanismul de ajustare si nici programul acestor modificari. Nu stim care sunt regulile pe care se bazeaza aceste ajustari. Din acest punct de vedere, publicarea programului de ajustare a preturilor administrate pare a fi cel putin de bun-simt pentru toti participantii la viata economica”, mai spune Libocor.

Privatizarea producatorului de gaze Romgaz Medias, unul dintre cei mai mari jucatori de profil din regiunea Europei Centrale si de Est, nu mai este o prioritate si nu trebuie grabita, opineaza atat presedintele Traian Basescu, cat si Codrut Seres, ministrul economiei si comertului.

Pastrarea in portofoliul statului a ultimei companii cu rezerve strategice este acum pe buzele tot mai multor analisti, care opineaza ca sub un contract eficient de management, Romgaz, care asigura jumatate din productia interna de gaze, se poate dezvolta ca si o companie privata.

Castigatorul licitatiei pentru consultanta statului la privatizare nu a semnat nici pana azi contractul si, se pare, va mai avea mult de asteptat. Listarea unui pachet de 10% din Romgaz pe Bursa, care sa aduca fonduri proaspete in companie, nu va avea loc mai devreme de 2008, anuntau autoritatile.

Dincolo de „inghetarea” privatizarilor Romgaz sau Electrica, acum autoritatile se intreaba cat de eficiente au fost privatizarile Petrom si ale distributiilor de gaze.

Petrom a operat prima scumpirea de gaze acum, iar distributiile de gaze acum sub control privat vor contracta aceste gaze la preturile impuse de producatori.

Oficialii Petrom, Romgaz, Distrigaz Sud si ai E.ON Gaz Romania nu au dorit sa faca niciun comentariu pe acest subiect.

Un alt motiv care a aruncat in aer opinia publica a fost lipsa de transparenta a celor direct implicati in motivarea acestei scumpiri neasteptate.

Seful statului, Traian Basescu, a convocat saptamana viitoare o intalnire cu Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru a discuta despre contractul de privatizare a Petrom, privatizarile societatilor de distributie a energiei, resursele energetice pentru iarna, preturile de achizitii la import. Dar cel mai important aspect al acestei intalniri la nivel inalt este cererea presedintelui Traian Basescu adresata ministrului economiei si comertului, Codrut Seres, de a nu accelera procesul de privatizare in domeniul energiei, mai ales la Romgaz, urmand ca acesta sa fie reluat dupa o analiza a rezultatelor privatizarilor din domeniul energetic de pana acum, inclusiv a Petrom. In cadrul sedintei de miercurea viitoare va avea loc prezentarea contractului de privatizare a Petrom si a societatilor de distributie a energiei, inclusiv studiul de consultanta pentru privatizare.

Daca anul trecut, dupa criza provocata de sistarea livrarilor de gaze de catre Rusia catre Ucraina, Ministerul Economiei si Comertului a anuntat ca privatizarea Romgaz va fi amanata, tinand cont de dependenta energetica a Romaniei fata de gazul rusesc, acum presedintele Traian Basescu propune o noua amanare.

Intrebarea daca privatizarea ultimului activ al statului care activeaza in domeniul de profil ar fi un lucru oportun in actualul context s-a lovit de un zid al tacerii. Situatia creata pe piata de cresterea tarifelor la gaze a fost in general abordata doar de surse din Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), dar nicio pozitie oficiala nu a fost luata de catre Petrom, Romgaz sau de catre cele doua distributii private de gaze, Distrigaz Sud, companie controlata de Gaz de France, si E.ON Gaz Romania, detinuta de nemtii de la E.ON Ruhrgas.

Reducerea pretului la titei coincide in aceasta perioada cu cresterea pretului la gaze naturale, iar acest lucru va sustine rezultatele finale ale celei mai mari companii romanesti.

„Exista o tinta pentru 2008 care prevede alinierea preturilor la productia interna cu cele practicate de producatorii straini. Nu noi stabilim preturile. Acestea se fac prin negociere intre producatori si distribuitori. Acum producatorii nu au fost de acord cu nivelul de 330 lei pe mia de metri cubi propus de noi. Aici nu este vorba doar despre Petrom, ci si de Romgaz. Petrom a fost doar initiatorul acestor evenimente”, spune Gabriel Sarbu, directorul general al departamentului de preturi, tarife, reglementari comerciale si protectia consumatorilor.

De la 11 noiembrie, pretul gazelor din productia interna pentru trimestrul al patrulea au urcat e la 330 lei/1.000 metri cubi la 397 lei, majorare in urma careia tarifele la populatie se vor scumpi cu 8,1-8,5%.

Petrom decisese incepand din septembrie sa majoreze preturile la gazele livrate pe piata interna depasind pretul stabilit de autoritatea de reglementare in domeniu, conditii in care Distrigaz Nord si Distrigaz Sud nu au incheiat contractele la pretul solicitat de Petrom, iar ulterior au cerut ANRGN sa recunoasca aceste costuri suplimentare in tarifele pe care le percep utilizatorului final. Desi a fost majorat, pretul la care Petrom vinde gazele reprezinta circa 45% din cel al gazului importat din Rusia. Aceasta majorare a pretului gazelor naturale

s-ar putea regasi in afacerile Petrom in cel de-al patrulea trimestru al anului prin venituri suplimentare de 60 de milioane de euro.

Acelasi lucru este valabil si pentru Romgaz, care ar putea atinge anul acesta afaceri de 1 miliard de euro, peste estimarile de 880 de milioane de euro avansate de reprezentantii companiei.

Furnizorul de gaze naturale E.ON Gaz Romania a semnat cu Petrom un contract de achizitie pentru lunile noiembrie si decembrie, in timp ce Distrigaz Sud urmeaza sa incheie un contract potrivit ultimelor informatii disponibile. Atat E.ON Gaz, cat si Distrigaz Sud, au incheiat deja acorduri cu Romgaz.

Ultima luare de pozitie din partea Ministerului Economiei si Comertului ii arata drept vinovati pentru situatia creata pe toti jucatorii din domeniu, de la ARGN si Petrom pana la firmele de distributie. ANRGN era vinovata pentru ca nu a intervenit la timp pentru rezolvarea acestor probleme, pe cand Petrom a solicitat un pret mai mare decat cel stabilit de ANRGN, iar Distrigaz Nord si Distrigaz Sud nu au incheiat contractele la pretul solicitat de Petrom, iar ulterior au cerut ANRGN sa recunoasca aceste costuri suplimentare in tarife.

Totalul consumului de gaze naturale se ridica anul acesta la 18 miliarde de metri cubi, din care 30,5% este asigurat de gazele rusesti, restul fiind livrat in cote aproximativ egale de catre Romgaz si Petrom.

Pe piata gazelor naturale consumatorii sunt impartiti in doua categorii, in functie de modalitate de stabilire a pretului de achizitie a gazelor.

Segmentul consumatorilor captivi, in care este inclusa populatia si companiile cu un consum redus, cumpara gaze la preturile stabilite de ANRGN. Pe de alta parte, consumatorii mari pot negocia direct cu furnizorii preturile de achizitie.

Roxana Petrescu
Ziarul Financiar