Petrecere sparta

Apropo.ro / 25.02.2002, 09:31
Petrecere sparta
Spaniolul Johann Muehlegg a aflat vestea ca a fost gasit dopat în timpul sarbatoririi celei de-a treia victorii la Salt Lake City Ieri dimineata a fost anuntat oficial primul caz de dopaj din timpul Olimpiadei de la Salt Lake City. Fondistul spaniol de origine germana Johann Muehlegg a fost

Spaniolul Johann Muehlegg a aflat vestea ca a fost gasit dopat în timpul sarbatoririi celei de-a treia victorii la Salt Lake City

Ieri dimineata a fost anuntat oficial primul caz de dopaj din timpul Olimpiadei de la Salt Lake City. Fondistul spaniol de origine germana Johann Muehlegg a fost depistat pozitiv la darbepoetina alfa, o substanta similara eritropoetinei (EPO), în urma unui test sangvin efectuat inopinat pe 21 februarie.

Anuntul a fost facut de Jordi Segure, membru în comisia medicala a Comitetului International Olimpic. Oficialul a adaugat ca darbepoetina alfa nu este înscrisa pe lista substantelor interzise. „Darbepoetina a aparut recent, e similara cu eritropoetina. Aceasta ramîne mai mult timp în organism si are efecte întîrziate.

Multi cred ca nu poate fi depistata în laborator, dar iata contrariul”, a spus Segura, precizînd ca rezultatul contraexpertizei era asteptat aseara. La fel ca si EPO, darbepoetina alfa este folosita în tratamentul anemiilor cauzate de cancer, stimulînd producerea globulelor rosii, si este comercializata sub numele de Aranesp.

Schiorul a aflat vestea exact în timpul banchetului organizat în cinstea sa de Comitetul Olimpic Spaniol pentru cele trei titluri olimpice obtinute la aceasta editie a JO la schi fond în probele de 30 km liber, 10 km clasic si 50 km clasic. „În ultimele sase zile am tinut regim alimentar. În prima parte am mîncat doar proteine si m-am antrenat din greu, iar în ultimele trei zile am consumat doar carbohidrati”, a declarat socat Muehlegg.

Schiorul, care risca retragerea celor trei medalii de aur, a mai fost supus la doua controale doping dupa ce a cîstigat primele medalii de aur. „Caracteristicile sîngelui meu sînt fluctuante probabil din cauza dietei si a altitudinii înalte de aici”, a adaugat fondistul, precizînd ca în ultima noapte a suferit de diaree.

„Analiza primului test a aratat un hematocrit de 17,5, cu putin sub limita normala, care e 18, iar dupa al doilea test acesta a scazut subit. Tocmai de aceea s-a cerut efectuarea celui de-al treilea control”, a precizat un alt oficial. Directorul comisiei medicale a CIO a completat spunînd ca „regimul alimentar si diareea nu pot influenta hemoglobina astfel încît aceasta sa varieze atît de mult si cu siguranta nici altitudinea nu are vreun rol”.

Johann s-a nascut în Germania, dar din 1999 concureaza pentru Spania. Sportivul si-a schimbat nationalitatea dupa ce timp de sase ani a dus un razboi surd cu Federatia Germana de Schi. În 1993 el a acuzat ca este otravit, dar, desi nu a dezvaluit nici un nume, a aruncat suspiciuni asupra antrenorului echipei nationale, Georg Zipfel. Dupa ce a devenit „Juanito”, Muehlegg a obtinut în 2000 titlul de lider în clasamentul general al Cupei Mondiale.

Sursa: www.prosport.ro