Mai ţineţi minte refrenul “Go West”? Ei bine, poate unii dintre voi erau, ca şi mine, de-abia în clasele gimnaziale cînd britanicii de la Pet Shop Boys ne “îmbiau” cu prosperitatea Vestului şi cu cerul lui mult mai albastru, dar cu siguranţă nici cei mai mari decît noi n-au uitat costumele caraghioase galbene şi albastre, nici săgeţile ce indicau “drumul corect” ori marşul triumfal către o lume mai bună. Desigur, acum astfel de gesturi par amuzante, dar într-o vreme în care tot asemenea parade făceau deliciul dictatorilor comunişti, videoclipul era doar un alt mijloc de a milita pentru o lume liberă.
De fapt, Pet Shop Boys au fost mereu într-o dispoziţie militantă, extravaganţi şi avangardişti, dar constanţi ca stil şi imagine. Mesajele politice se păstrează şi acum, pe noul album “Fundamental”, laitmotivul turneului internaţional Pet Shop Boys, început pe 15 iunie 2006 în Norvegia şi care ajunge, după Zaragoza, şi la Bucureşti. “Sînt împotriva fundamentalismului de orice fel”, declara Neil Tennant. “Nu vrem să ne întoarcem în secolul al XVII-lea. Poate că luăm religia prea în serios. Nu-mi place ideea că ni se impune să luăm în serios alte credinţe religioase şi cred că am avea dreptul să rîdem de ele, doar că, din nefericire, astăzi poate fi periculos”. Tineri şi rebeli, Pet Shop Boys au revoluţionat muzica dance, folosind computerul şi sintetizatorul. E ceea ce astăzi traducem prin conceptul de muzică electronică.
Revoluţia Pet Shop
Reţeta Pet Shop Boys a funcţionat: se ia un editor de benzi desenate şi un student la arhitectură, se adaugă clapele şi sintetizatorul şi obţii 50 de milioane de albume în întreaga lume, 39 de single-uri intrate în Top 30 şi 22 intrate în Top 10 în Anglia, din ’86 şi pînă acum, printre care se numără şi hiturile “West End Girls”, “It’s a Sin”, “Suburbia”, “Always on my mind” şi “Heart”. Succesul lor n-a venit chiar peste noapte. Şi-au făcut debutul oficial în ’83, iar primul contract serios l-au semnat prin ’85. În ’88, au dat lovitura şi pe piaţa americană cu hitul “Domino Dancing”. Anul următor, spectacolul era adus la un alt nivel: cei doi Pet Shop Boys au apelat la ajutorul unui costumier şi al unui scenograf de la Opera naţională britanică şi s-au sfătuit cu un arhitect şi un coregraf pentru a pune în scenă un spectacol deosebit. Imaginea trupei a fost îndelung studiată, iar fotograful Eric Watson este “responsabil” pentru multe dintre şedinţele foto şi coperţile de album ale celor de la Pet Shop Boys, între 1984 şi 1991. Pet Shop Boys au devenit şi trendsetteri în modă, impunînd prin ’96 un stil avangardist, foarte colorat, pentru ca în 2006 să folosească peruci şi ţinute Dior, rupte parcă din viitor. Întîmplarea a făcut ca, la concertul din Sydney, tot din acest turneu, jacheta Dior purtată de Neil pe scenă să fie furată din culise.
Şi sexul e politic
Ajuns acum la 53 de ani, Neil nu mai e tînăr, dar e la fel de zglobiu, iar “păcatele tinereţii” încă îl urmăresc. Presa de scandal a scormonit în viaţa lui amoroasă, pînă a găsit… parteneri, nu partenere. Starul a refuzat mult timp să vorbească despre preferinţele sale sexuale, dar a recunoscut, în final, în ’93, în revista britanică “Attitude”, că este homosexual. Aceleaşi zvonuri l-au avut în centrul atenţiei şi pe Chris. El nu şi-a dezvăluit deocamdată înclinaţiile sexuale, dar, în orice caz, a declarat că este o greşeală ca ceilalţi să considere cuplul muzical Pet Shop Boys drept cuplu intim. Aceleaşi presupuneri au planat şi asupra relaţiei dintre Neil şi managerul Tom Watkins, care s-au dovedit a fi la fel de nefondate.
Pentru a contracara întrucîtva aceste acuzaţii, Pet Shop Boys se foloseşte de noul album “Fundamental” pentru a-şi face cunoscută poziţia. “Întotdeauna devin suspicios cînd se vorbeşte despre comunitatea gay sau alte asocieri, pe baze etnice ori de alt fel. După mine, ar trebui să existe o singură comunitate în care să nu ne simţim restricţionaţi de sexualitatea noastră”, e de părere Tennant.
Avînd o durată de două ore, concertul Pet Shop Boys din 19 octombrie, de la Sala Palatului din Bucureşti, va cuprinde în jur de 30 de melodii, atît hituri mai vechi cît şi melodii incluse pe albumul “Fundamental”. Biletele au preţuri cuprinse între 50 şi 1000 lei şi pot fi procurate de la Sala Palatului, magazinul Muzica, reţeaua Carrefour, Teatrul Naţional, Teatrul Nottara, staţiile de metrou Unirea 1 şi 2 şi online de pe site-urile www.bilete.ro, www.blt.ro şi www.biletedelatati.ro. Pentru varianta cea mai scumpă, categoria VIP, sînt incluse, pe lîngă bilet, un pahar de şampanie şi un aperitiv.
Neil şi Chris vor sta doar trei zile în România şi vor fi cazaţi la hotelul Marriott, împreună cu echipa lor formată din peste 20 de oameni.
Britanicii nu au avut pretenţii ieşite din comun. Pentru a veni la Bucureşti, formaţia a amînat un concert în Rusia, cu atît mai mult cu cît organizatorii au achitat deja integral onorariul pentru spectacolul de la Sala Palatului.