Peştera Scărişoara – adăpostul celui mai mare gheţar subteran din România

De: Nicoleta Nicolae / 20.08.2014, 10:00
Peştera Scărişoara - adăpostul celui mai mare gheţar subteran din România
Chiar într-o ţară bogată în peşteri, cum este România, multe dintre ele remarcabile prin frumuseţe şi importanţă ştiinţifică, peştera Scărişoara îşi păstrează de multă vreme un statut aparte, pentru savanţi şi simpli vizitatori deopotrivă.

Aici se găseşte cel mai mare gheţar subteran din România, o masă de gheaţă veche de milenii, care „vorbeşte” oamenilor de ştiinţă despre vremurile trecute, iar în jurul ei, feerice alcătuiri de gheaţă, însufleţite de lumină, încântă privirile vizitatorilor.

Nu se ştie când a fost descoperită peştera; de pomenit, e pomenită pentru prima dată într-un document din 1947. K. F. Peters şi A. Schmidl au dat primele informaţii ştiinţifice despre ea, în 1861, respectiv 1863, iar Emil Racoviţă a studiat-o în anii 1921 -1923 şi a scris despre ea în renumita sa lucrare Speleologia.

Numele de Scărişoara i-a rămas de pe vremea când aparţinea de comuna cu acelaşi nume, situată la 16 kilometri mai jos. Azi, în urma unor schimbări administrative, peştera aparţine comunei Gârda de Sus, judeţul Alba.

Este numită şi peştera Gheţarul de la Scărişoara, ca recunoaştere a însemnătăţii celei mai importante comori pe care o adăposteşte – uriaşul bloc de gheaţă subpământean, cu o vechime de 4.000 de ani.

Mai multe fotografii şi detalii interesante, pe descopera.ro

(Foto: Shutterstock.com)