Bogat în saruri minerale, fluor, cupru, iod, și o sursa importanta de vitamine, peștele are un conținut scazut de colesterol, suficiente motive pentru a fi preferat în gastronomie. Rețeta urmatoare va va convinge ca peștele nu e numai sanatos, ci și gustos.
Pește umplut cu nuci
Ingrediente: 1,500 kg pește, 200 g miez de nuca, 150 g icre de crap, 100 g stafide, 2 oua, 100 ml vin alb, 3 cepe, 5 linguri ule,i sare, piper.
Preparare: Peștele se curața, se spala și se zvânta bine. Ceapa se curața, se taie marunt și se calește în jumatate din cantitatea de ulei.
Se adauga icrele curațate de pielițe și se calesc împreuna 10 min. Se ia tigaia de pe foc, se lasa sa se raceasca, apoi se adauga nucile macinate, stafidele, sare și piper, dupa gust.
Se amesteca totul cu ouale crude. Cu aceasta compoziție se umple peștele, se coase și se leaga de câteva ori pe burta. Se pune peștele umplut într-o tava unsa cu ulei și se introduce la cuptor pentru 30 min.
Se stropește din când în când cu sosul din tava. Când peștele este aproape gata, se toarna vinul și se mai lasa la cuptor 5 min. Se consuma cald, cu sos.