Peste orice inchipuire

23 06. 2002, 17:12
Coreea a acces în semifinale la loviturile de departajare dupa 120 de minute în care a fost dominata clar si dusa în cîrca de arbitraj. Desi mai e la mijloc semifinala cu Germania, pe aici toata lumea vorbeste doar de titlul mondial. Daca acum tara a înnebunit, atunci probabil ca se va


Coreea a acces în semifinale la loviturile de departajare dupa 120 de minute în care a fost dominata clar si dusa în cîrca de arbitraj.

Desi mai e la mijloc semifinala cu Germania, pe aici toata lumea vorbeste doar de titlul mondial. Daca acum tara a înnebunit, atunci probabil ca se va dezintegra, iar întreaga omenire va sari în aer .

O natiune întreaga ajunsa si asa în stadiu de delir a înnebunit ieri de-a binelea, avînd sansa sa traiasca aceste momente de gratie în care „Te-A-Mingo” trece în doar patru zile de Italia si de Spania. Numai ca aceasta stare de gratie care a pus stapînirea pe multimea coreeana a venit sîmbata adusa într-un car cu noroc la care a tras în jug brigada de arbitri.

Stadionul din Gwangju, rosu de la un capat la altul, ca o masina de pompieri care se deplaseaza la incendiu, a vazut o presiune spaniola aproape permanenta. Fara Raul, accidentat cu Irlanda si nerefacut înca, ibericii au mizat totul pe Morientes, sprijinit cînd si cînd de Joaquin si Valeron.

Toate drumurile au dus la poarta lui Lee, unde s-a ratat cît pentru un mondial întreg. Bara, suturi în aparatorii localnici care plonjau disperati, baloane expediate afara din pozitii ideale. Asiaticii n-au urmarit altceva decît sa stavileasca acest forcing, suplinindu-si limitele tactice printr-un sacrificiu extrem. Dar daruirea poate deveni uneori un atu, chiar si atunci cînd în doua ore de joc efectiv n-ai decît o ocazie, sutul lui Park aparat de Casillas în minutul 66.

Si asa s-a împlinit visul unei tari întregi, dar si acela al unei brigazi de arbitri suflînd mereu în pînzele gazdelor. S-a ajuns la penaltyuri. Casillas, eroul aceleiasi modalitati de departajare în meciul cu Irlanda, n-a mai aparat acum nimic, ba mai mult, la primul sut coreean mingea pe care aproape ca o prinsese s-a scurs pe sub el în poarta.

În schimb, Joaquin a reusit sa rateze si sa permita unei tari întregi sa viseze la izbînda suprema. Desi mai e la mijloc semifinala cu Germania, pe aici toata lumea vorbeste doar de titlul mondial. Daca acum tara a înnebunit, atunci probabil ca se va dezintegra, iar întreaga omenire va sari în aer.

Specialist la penaltyuri

Succesul sud-coreenilor a fost decis de Lee Woon-jae, care a parat lovitura executata de Joaquin. Goalkeeperul echipei Suwon Blue Wings e însa un specialist la acest capitol. Din 1998 încoace, el a ajuns în opt rînduri la loviturile de departajare si n-a pierdut nici un meci. „În campionatul nostru nu exista partide terminate la egalitate.

Se bat penaltyuri si de aceea sînt foarte bine pregatit”, a explicat Lee, care a marturisit ca nu se arunca niciodata înaintea executiei, privindu-si adversarul în ochi. Capitanul Hong Myung-bo i-a multumit public portarului coreean pentru performanta sa, adaugînd ca „Hiddink ne-a cerut sa nu executam cu forta loviturile, ci mai degraba plasat. L-am ascultat si a iesit perfect”.

Casillas „s-a taiat” dupa primul sut

Dupa ce Iker Casillas a aparat 3 lovituri de pedeapsa în meciul din „optimi” cu Irlanda, întreaga Spanie a sperat ca tînarul portar al lui Real Madrid va repeta isprava si va duce „nationala” iberica în semifinale. Din pacate pentru el, exact la primul penalty a avut mare ghinion: s-a dus pe directia sutului, a atins mingea, dar n-a putut-o opri sa intre în poarta.

Ratarea interventiei l-a „taiat” vizibil pe Iker, care a parut ca nu-si poate lua gîndul de la acest lucru. De altfel el a ramas aproape fara reactie la celelalte 4 executii ale coreenilor.

Helguera s-a repezit la arbitru

Imediat dupa executarea loviturilor de departajare, jucatorii spanioli s-au îndreptat catre arbitrul Gamal Ghandour, acuzîndu-l, prin gesturi, ca ar fi fost cumparat. Cel mai vehement dintre elevii lui Jose Camacho a fost Ivan Helguera. Jucatorul Realului a vrut sa-l bata pe „centralul” indian, dar s-a opus coechipierul sau, Puyol (foto, numarul 5), care a reusit în cele din urma sa-l linisteasca. Ibericii l-au acuzat pe Ghandour de doua goluri anulate, unul lui Morientes si altul chiar lui Helguera, plus un ofsaid imaginar la atacantul madrilen, care la faza respectiva scapase singur spre poarta.

Manolo a schimbat culoarea tricoului

Pîlcul de suporteri spanioli, izolat la una dintre peluze, a reprezentat unica pata de culoare alba, daca se poate spune asa, în rosul general.

Desi Spania a jucat în tricouri rosii, spre deosebire de Coreea, care a preferat iar albul, fanii iberici si-au ales si ei albul, pentru a nu se confunda cu fondul tribunei. Inclusiv celebrul Manolo, traditionalul sef al galeriei Spaniei, care a renuntat pentru prima data în „cariera” sa sa îmbrace acelasi tricou cu echipa favorita.

www.prosport.ro