Locuitorii Cartierului Podgoria folosesc Crisul Repede ca sursa de apa potabila. Situata pe acelasi drum desfundat ce leaga cartierul de municipiul Oradea, Uzina de Apa este pentru podgoreni o fata morgana. Un gard înalt îi desparte pe setosii din zona de mult dorita apa potabila.
Podgoria, cartierul care se întinde pe dealurile de la marginea Oradiei, e un hibrid între sat si oras. Strazi patinoar iarna, mocirloase primavara si colbuite vara.
Peste 300 de familii locuiesc raspândite de-a lungul pantelor manoase în livezi. Greu de crezut, dar oamenii de aici beau apa de la stresini ori din Cris.
Fara speranta
Câte una la patru, cinci case, fântânile nu folosesc la nimic. În Podgoria pânza de apa freatica de suprafata este infestata.
Oamenii s-a obisnuit cu asta. „Nici o fântâna nu e buna”, spune Iuliana Curtau. „Folosim apa numai pentru gradina. De baut, bem din Cris.
De gatit, la fel. Fierbem apa si o folosim asa, ca nu avem alta. Uneori, mai aducem apa potabila cu flacoanele, dar cismeaua e tare departe, aproape în oras”.
La peste trei kilometri de prima casa din Podgoria. „De promis ne-au promis politicienii, dar numai în campaniile electorale”.
Apoi, n-au mai calcat pe-aici”, reclama podgoreanul Traian Lipau, într-o scrisoare deschisa adresata primarului Petru Filip.
Bolnavi si resemnati
Podgorenii nu pot profita de vecinatatea Uzinei de Apa, pentru ca sistemul de alimentare cu apa a fost conceput initial doar pentru alimentarea municipiului.
Podgorenii s-au saturat sa tot mearga la Primaria Oradea cu jalba-n protap. Executivul local nu si-a asumat nici macar o promisiune pentru constructia vreunei cismele publice ori a aductiunii de apa potabila.
Pentru ca în zona nu exista nici un izvor de suprafata, iar pânza freatica de apa potabila e de adâncime, investitia ar depasi bugetul municipalitatii, care nu ajunge nici macar pentru rezolvarea problemelor stringente ale urbei.
Podgorenii s-au resemnat, desi calitatea apei lasa de dorit. Din când în când, se mai îmbolnavesc de stomac sau fiere, dar nu se plâng. Ar fi, oricum, degeaba…
Instalatii improvizate
Podgorenii si-au amenajat singuri sisteme proprii pentru acumularea apei. Fiecare gospodarie are câte un rezervor, în care apa este adusa direct din Cris cu ajutorul pompelor electrice.
Unii mai recupereaza si apa din jgheaburile de la stresini. Indiferent de unde provine, apa este sterilizata apoi prin fierbere.
Sorin Sotoc si Dan Simai, [ Bihoreanul ]