Perseidele, spectacolul ceresc al nopților de august
Acest fenomen astronomic are lic anual, perioada lui de activitate fiind între 17 iulie și 20 august, cu un punct culminant în jurul datei de 12 august.
Ploaia de meteori este cauzată de fragmente din coada Cometei Swift-Tuttle. Când Pământul trece prin acest nor de fragmente cosmice, ele se lovesc de atmosfera planetei noastre și apar pe cer ca mingi de foc. Se numesc perseide deoarece se pare că vin din constelația Perseus.
Fenomenul a fost observat de cel puțin 2.000 de ani. Primele informații despre ploaia de meteoriți vin din Catolicii numesc Perseidele „Lacrimile Sfântului Laurențiu” pentru că 10 august este praznicul său.
Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea maximum 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.