Permisul de conducere împlinește astăzi 100 de ani

11 10. 2013, 11:00

Încă din 1907, Prefectura de Poliție București a venit cu ideea reglementării circulației din cauza creșterii numărului de mașini – în Capitală existând deja… 138 de autoturisme.

Meteo în București și în alte orașe pe vremea.apropo.ro

Până în 1913, șoferii ieșeau cu mașina pe străzi în baza unui brevet. Odată cu apariția primelor cursuri de pregătire, a apărut și permisul de conducere. Primul permis a fost emis după ce „Regulamentul pentru circulațiunea autovehiculelor” a fost publicat în Monitorul Oficial din 1913. Era o hârtie lipită pe o pânză subțire, colorată în roșu, galben și albastru.

„Se dădeau examenele pe două probe: viteză și reacție la frânare. La proba care testa reacția la frânare, examinatorul arunca un sac plin cu paie în fața mașinii să vadă reacția conducătorului”, a povestit comisarul-șef Florentin Plătică.

Odată obținut permisul de conducere, șoferul trebuia să respecte regulile scrise în document. În caz contrar, era amendat, fiecare sancțiune fiind notată în filele permisului.

În ceea ce privește permisul de conducere, acesta a fost modificat de mai multe ori până s-a ajuns la modelul actual, european. În prezent se pot emite între 400 și 500 de documente pe oră.