Cercetătorii au descoperit că aproximativ una din patru englezoaice se autodiagnostichează greșit căutând pe internet și aplică tratamente greșite în încercarea de a se vindeca.
Experții spun că foarte rar „Doctor Google” reușește să găsească diagnosticul corect și, ca o consecință, aproximativ una din zece femei a suferit efecte secundare dureroare datorită tratamentului aplicat greșit.
Studiul, realizat de către asociația Balance Activ, a arătat că 50% din cele care au cumparat medicație conform căutărilor pe internet, nici nu s-au consultat cu farmacistele dacă produsul cumpărat este sau nu indicat.
Cea mai des întâlnită alarmă falsă a fost cu privire la cancerul la sân și simptomele care le-au determinat cel mai mult să caute pe internet au fost problemele legate de somn, dureri de cap, depresii și stările de anxietate.
Din cele participante la studiu, una din 20 a declarat că a așteptat mai mulți ani cu speranța ca simptomele să dispară, până să își facă curaj și să se consulte la un specialist.
Purtătoarea de cuvânt a asociației Balance Activ,Penny McCormick, a declarat că „internetul oferă o multitudine de informații care pot fi folositoare la reducerea grijilor noastre până când ajungem să primim sfaturi din partea unei autorități medicale, dar rezultatele arată cât de ușor se poate greși când ne autodiagnosticăm. Este important să învâțăm ce informații online să credem și să putem face distincție între ce poate fi ușor de diagnosticat și tratat și ceea ce necesită ajutorul unui cadru medical specializat”.