Campuri intregi de pepeni au explodat cand fermierul Liu Mingsuo
si cativa altii din Estul Chinei au aplicat gresit forclorfenuron,
un accelerator de crestere. Forclorfenuronul este o substanta
legala care stimuleaza separarea celulelor si care poate grabi
recoltarea la 2 saptamani a pepenilor si poate mari dimensiunea
acestora cu pana la 20%.
Acest incident a luat proportii in China deoarece vin in urma
unor alte descoperiri precum metalul greu cadmiu in orez, melamina
toxica in lapte, arsenic in sosul de soia, clor in ciuperci si
detergentul borax in carnea de porc pentru a semana cu cea de
vita.
Rapoartele spun ca fermierii ar fi pulverizat prea tarziu
aceasta substanta pe plantatiile de pepeni ceea ce a declansat
reactia exploziva a fructelor. Per total, 20 de fermieri au pierdut
aproximativ 45 de hectare de pepenei din zona Danyang, fiind
nevoiti sa isi hraneasca animalele cu resturile imprastiate pe
camp, nemaiavand ce sa vanda.
Cu o saptamana inainte, publicatia online People’s Daily raporta
folosirea unor substante anticonceptionale pe plantatii de
castraveti din Xian, China Daily prezenta cum ardeii iuti din
Sichuan degajau coloranti rosii in apa si portalul de stiri Sina
dezvaluia cum fermierii din Guizhou injectau pulbere de baritina in
gaini pentru a le ingrasa rapid.
Autoritatile chineze au avut diverse reactii, atat pro cat si
contra, asupra celor care faceau aceste dezvaluiri,
arestand si intemnitand pe Zhao Lianhai, un parinte ingrijorat,
care ridicase initial problema melaminei din lapte. Ulterior insa,
seful comisiei privind siguranta alimentara, Zhang Young, a
apreciat si incurajat cetatenii sa prezinte aceste incidente,
laudand rolul de „caine de paza” al presei in toate aceste
scandaluri.
Ar trebui ca autoritatile locale sa fie mai precaute in ceea ce
priveste importul de produse alimentare din China, avand in vedere
posibilele
pericolele de sanatate la care am putea fi expusi prin consumul
lor.