Europa Centrala și de est reprezinta o piața „foarte interesanta” pentru compania de software Oracle, într-o perioada în care sfârșitul recesiunii din sectorul IT nu se întrevede înca, a spus Sergio Giacoletto, vicepreședinte executiv al corporației pe regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa, în deschiderea evenimentului Oracle World care a avut loc saptamâna trecuta la Copenhaga.
Din Europa Centrala și de Est, filiala din Polonia a Oracle are înregistrat în ultimul an fiscal cea mai mare creștere, foarte bine apreciate de catre oficial fiind și piețele din Rusia, Croația, țarile baltice și Slovenia.
„Piețele din aceata regiune sunt foarte interesante pentru noi deoarece ne ofera oportunitați foarte mari în sectorul public și în cel al telecomunicațiilor. Alta oportunitate este reprezentata de vechea industrie care acum se modernizeaza cu pași repezi”, a mai spus Giacoletto, enumerând aici sectorul metalurgic, textil și cel de producere a hârtiei.
Piețele IT din Europa Centrala și de Est sunt însa în totala discordanța cu cea mondiala, a mai apreciat Giacoletto.
Daca în țarile est-europene se manifesta o tendința clara de creștere a cheltuielilor IT pe cap de locuitor, în Statele Unite și Europa de Vest nu se va simți o revigorare în acest an.
„În țarile occidentale exista înca o mare retincența în ceea ce privește cheltuielile cu tehnologia informației. Nu vad înca o revenire în acest domeniu. În Europa de Vest sunt în ultimul timp atât de multe vești proaste încât este foarte greu de prevazut chiar și momentul în care companiile și guvernele vor stabili sau vor modifica bugetele pentru IT”, a adaugat Giacoletto.
Potrivit opiniei oficialului de la Oracle, anul 2002 va ramâne un an dificil pentru industria IT. „Pentru 2003 prevad o creștere foarte moderata a pieței. Nu cred ca va exista o creștere mai mare de 10% nici în urmatorii 2-3 ani”, a precizat Giacoletto.
Pentru Oracle primul trimestru fiscal al anului 2002/2003 va însemna o scadere ușoara a veniturilor din vânzarea de noi licențe. În ultimul anul fiscal care s-a încheiat pe 31 mai 2002, Oracle a înregistrat o scadere a veniturilor în Europa cu 2% fața de exercițiul financiar 2000/2001.
Pe batrânul continent compania a obținut în ultimul an venituri de trei miliarde de dolari din care vânzarea de licențe noi a reprezentat 1,15 miliarde, restul banilor fiind obținuți, printre altele, din upgrade-uri la produsele vândute anterior cât și din servicii de consultanța.
Conform unui recent studiu IDC, Oracle a obținut în 2001 o cota de piața de 41% pe segmentul de baze de date relaționale la nivel mondial și 13% din piața de servere de aplicații în Europa, situându-se în acest din urma caz pe locul al treilea în clasamentul general.
„Ne vom menține o situație financiara foarte stabila și pe viitor în ciuda condițiilor dure de pe piața mondiala. Vom continua de asemenea sa investim masiv în cercetare și dezvoltare”, a spus oficialul adaugând ca principalele zone de acțiune pentru Oracle în Europa vor fi proiectele de eGovernment și sectorul de outsourcing care îi va permite sa dezvolte aplicații și proiecte pentru firme care nu doresc sa angajeze o echipa interna specializata în IT.
De fapt, și în ultimul an fiscal, la Oracle s-a observat o orientare catre outsourcing dar și catre segmentul format din companiile mici și mijlocii (care în viziunea corporației sunt acele firme care au venituri cuprinse între 200 mil. $ și un milliard de dolari!).
OracleWorld este cel mai important eveniment pe care corporația condusa de Larry Elllison îl organizeaza anual și pe care îl dedica partenerilor, specialiștilor în tehnologiile Oracle, clienților și mass-mediei.
La ediția europeana din acest an (care s-a desfașurat în perioada 24-27 iunie) au participat peste 9.500 de specialiști.
Iuliana Butuc-Cerchez