Pentru o bronzare sanatoasa
Mai am crema pentru protecție solara de anul trecut. O pot folosi?
O cutie de crema care a fost deja deschisa își pierde termenul de valabilitate dupa doua luni. Luînd contact cu aerul, produsul se oxideaza, formula sa și gradul de protecție nu mai corespund cu cele scrise pe ambalaj. Daca folosiți o crema de anul trecut riscați sa va ardeți pielea. Pe plaja, cutia cu crema se pastreaza în geanta. Sub acțiunea soarelui crema își pierde proprietațile dupa maximum o saptamâna.
Soarele a devenit din ce în ce mai periculos?
Da, mai ales în țari precum Chile sau Australia, unde gaurile din stratul de ozon sunt de dimensiuni importante. Senzația de arsura a pielii depinde de vârsta persoanei respective. Cu cât numarul de expuneri la soare este mai mare, cu atât pielea devine mai fragila. Fototipul se diminueaza. Se poate trece de la fototipul 3 (o piele care se bronzeaza normal) la fototipul 2 (o piele care se înroșește înainte de a se bronza).
Crema autobronzanta protejeaza pielea?
Nu. Aceasta coloreaza artificial straturile superficiale ale epidermei și nu are nici un efect de protecție. În primele zile este bine sa luați masuri de precauție normale atunci când mergeți la plaja.
Indicele de protecție 20 este eficace?
Indicele 20 corespunde unui factor puternic de protecție, la fel ca 15 sau 25. Între cei trei indici exista diferențe foarte mici, toți trei permițând evitarea arsurilor solare. Protecția mxima este oferita de indicele 50+ care este recomandat celor care au intoleranța la soare sau care sufera de boli ale pielii care se pot agrava în cazul expunerii la soare.
Pielea foarte alba poate fi „antrenata” sa se bronzeze?
Fototipurile albe și roșcate se bronzeaza foarte puțin sau deloc. Nu putem forța sa se bronzeze o piele care nu a fost programata genetic pentru acest lucru. Nici aparatele de bronzat, nici lungile expuneri la soare nu vor duce la creșterea cantitații de melanina. Este chiar un procedeu foarte periculos.
Ce sunt petele albe specifice înaintarii în vârsta?
Petele albe, care apar mai ales pe picioare și pe brațe, sunt celule care au fost agresate de razele solare. Aceste celule nu mai sunt capabile sa se repare singure. Fenomenul este ireversibil și reprezinta un semnal de alarma. Odata cu apariția lor, timpul de expunere la soare trebuie redus și trebuie sa se ia mai multe masuri de protecție.
De ce unele zone ale corpului refuza sa se mai bronzeze începând cu o anumita vârsta?
Producția de melanina se diminueaza cu 10 – 20% la fiecare 10 ani și, în paralel, capacitațile de fotoprotecție se diminueaza.
Gelulele solare previn apariția petelor?
Aceste capsule întaresc sistemul natural de aparare a pielii, dar nu pot stopa apariția petelor solare, daca acestea au aparut din cauza supraexpunerii sau sunt de origine ereditara.
Ne bronzam mai bine pe nisip sau în apa?
Razele solare sunt mai puternice pe nisipul uscat, care reflecta 15 – 30% dintre razele ultraviolete. În apa reflexia acestora este de doar 2 – 10%.
Care este diferența între un lapte hidratant și o loțiune care se utilizeaza dupa plaja?
Loțiunea de dupa plaja conține întotdeauna antioxidanți de tipul vitaminei E, substanțe calmante, cum sunt cele extrase din aloe vera, și substanțe antiinflamatoare. Aceste substanțe nu se gasesc întotdeauna într-un lapte hidratant clasic. Specialiștii recomanda loțiunile dupa plaja chiar daca s-au luat masuri de protejare a pielii înainte de expunerea la soare.
La ce vârsta putem lasa copilul sa faca plaja?
Este ideal ca înainte de a împlini trei ani, copilul sa nu fie dus la plaja. Se poate arde foarte ușor, chiar și daca sta sub o umbrela, din cauza faptului ca nisipul reflecta razele solare. Crema de protecție solara trebuie sa fie una speciala, pentru copii, rezistenta la apa. Copiii trebuie sa fie expuși la soare progresiv, nu mai mult de un sfert de ora în prima zi de plaja. Aceștia nu trebuie lasați sa stea în soare în zilele foarte fierbinți. Copiii trebuie sa poarte palarie și ochelari de soare, iar aplicarea cremei de protecție trebuie sa se faca la fiecare doua ore.