Pentagonul isi creaza propriul Internet, world wide web-ul militar pentru razboaiele viitorului.
Scopul este de a oferi tuturor comandantilor si trupelor din America o imagine a tuturor dusmanilor straini si a amenintatilor.
Acest „Internet in the sky”, dupa cum l-a prezentat Peter Teets, sub secretar al Fortelor Aeriene, Congresului, ar permite, de exemplu, trupelor marine, aflate departe de tara si in mijlocul unei furtuni, sa deschida laptopu-ul si sa solicite imagini unui satelit de spionaj, iar acestea sa fie descarcate in cateva secunde.
Pentagonul numeste aceasta retea sigura Global Information Grid, sau GIG. Conceputa in urma cu sase ani, primele sale conexiuni au fost stabilite acum sase saptamani. Insa ar putea necesita cam 20 de ani si miliarde de dolari pentru a construi noua retea de razboi si componentele sale. Scepticii sunt de parere ca aceasta retea implica consturi exorbitante si o multime de piedici tehnologice.
Vint Cerf, unul dintre parintii Internetului si un consultant al Pentagonului pe aceasta tema, se intreaba daca acest vis militar este realistic. „Nu este nimic rau in a avea scopuri ambitioase. Trebuie doar sa le temperezi cu fizica si realitatea”, a spus Cerf.
Sustinatorii insa sunt de parere ca retelele de computere sunt cea mai puternica arma din arsenalul american.
Armamentul, serviciile secrete si soldatii – care impreuna formeaza aparatul de lupta net-centric – va schimba armata in acelasi mod in care Internetul a schimbat cultura si afacerile.
Armata americana, creata pentru a lupta cu natiuni si armate, se confrunta acum cu dusmani fara tara, fara avioane, tancuri, vapoare. Trimiterea de informatii secrete si strategii instantaneu soldatilor aflati in lupta, teoretic, ar face armata mult mai rapida si mai puternica impotriva dusmanilor necunoscuti.
Fiecare membru al armatei ar avea o imagine a spatiului de lupta, ceea ce insemana o adevarata putere.
Idealurile crearii unui nou aparat de razboi au dus la crearea unor planuri de cheltuieli pe urmatorii 10-15 ani. Unele costuri sunt secrete, dar deja au fost cheltuite miliarde de dolari.
Furnizarea conexiunilor va costa cel putin 24 miliade $ in urmatorii cinci ani – mai mult decat costurile totale ale Proiectului Manhattan pentru crearea bombei atomice.
Programul infrastructurii retelei de razboi va costa cel putin 120 miliarde $. Pe langa aceste costuri, Pentagonul a mai sugerat mai mult de 200 miliarde $ pentru hardware si software in urmatorul deceniu.
Sursa: www.news.com, preluat de SmartNews.