Sindicatul scenaristilor de la Hollywood (WGA), aflat in greva, a respins o cerere de derogare din partea producatorilor ceremoniilor de decernare a premiilor Globul de Aur si Oscar, doua evenimente marcante pentru industria cinematografica, a indicat, marti, presa americana.
Saptamana trecuta, Sindicatul scenaristilor americani (WGA), ai carui membri sunt in greva de sapte saptamani, a anuntat ca a depus o plangere contra sindicatului producatorilor americani, pe care il acuza de atitudine incorecta.
Producatorii au cerut intre timp o derogare, pentru ca scenaristii sa poata lucra la pregatirile pentru ceremoniile de decernare a premiilor Globul de Aur (13 ianuarie) si Oscar (24 februarie).
Organizatorii celor doua ceremonii au nevoie de scenaristi pentru a scrie textele, iar WGA nu a exclus posibilitatea de a instala pichete de greva la intrarea cladirilor in care sunt organizate evenimentele. Multi profesionisti ai industriei au indicat ca nu vor participa la ceremonii.
In prezent, filmarile la mai multe productii de televiziune si lungmetraje sunt intrerupte din cauza faptului ca scenaristii sunt in greva.
Stirea acestui refuz a fost anuntata marti, de Los Angeles Times si presa specializata din SUA, fiind citate surse anonime din randul WGA.
LA Times este de parere ca acest refuz are ca scop fortarea producatorilor de a reveni la masa de negocieri, dupa intreruperea discutiilor, pe 7 decembrie.
Scenaristii de film si televiziune de la Hollywood au intrat in greva pe 5 noiembrie, dupa ce negocierile cu Sindicatul producatorilor americani cu privire la drepturile de autor asupra operelor lor au esuat. Ei au reclamat mai ales un control mai mare asupra drepturilor de autor in ceea ce priveste difuzarea operelor lor pe telefoane mobile sau mp3 playere. Acestia doresc un procentaj mai mare din drepturile de autor asupra operelor difuzate pe DVD si extinderea tarifelor sindicale si a avantajelor sociale asupra reality show-urilor.
Aceasta este prima greva a scenaristilor de la Hollywood din ultimii aproape 20 de ani.
In 1988, scenaristii de la Hollywood au facut greva timp de 22 de saptamani, iar conflictul a pagubit studiourile americane cu suma aproximativa de 500 de milioane de dolari.