PD strînge semnaturi pentru o motiune de cenzura

21 03. 2002, 18:19
Partidul Democrat a initiat, joi, în Camera Deputatilor si Senat, strîngerea de semnaturi pentru introducerea unei motiuni de cenzura la asumarea raspunderii Guvernului pentru proiectul de lege privind accelerarea privatizarii, a anuntat, într-o conferinta de presa,

Partidul Democrat a initiat, joi, în Camera Deputatilor si Senat, strîngerea de semnaturi pentru introducerea unei motiuni de cenzura la asumarea raspunderii Guvernului pentru proiectul de lege privind accelerarea privatizarii, a anuntat, într-o conferinta de presa, vicepresedintele PD Viorel Pana.

Pana a precizat ca initierea strîngerii de semnaturi s-a facut în absenta oricaror negocieri prealabile sau consultari cu celelalte partide de opozitie.

Grupurile parlamentare ale PD au împartit, joi dimineata, în cele doua Camere ale Parlamentului un material intitulat „Guvernul închide cercul privatizarii în jurul intereselor clientelare”.

Materialul care va sta la baza textului motiunii de cenzura a fost împartit tuturor parlamentarilor, cu exceptia celor apartinînd grupului PSD „pentru ca de-a lungul timpului, în ultimele doua saptamîni au avut ocazia sa constate solicitarile, amendamentele si opozitia constructiva pe care PD doreste sa o faca”.

Pana a precizat ca argumentele PD pentru sustinerea motiunii de cenzura au fost date inclusiv parlamentarilor UDMR.

În privinta sustinerii din partea PSD, Pana a remarcat ca în acest partid „sînt foarte multi nostalgici”.

„Nu uitati ca la un moment dat a fost o critica vehementa la adresa acelui proiect de lege referitor la privatizarea pe un dolar, critica care a venit tocmai din partea colegilor nostri din PSD. Poate unii nostalgici au ramas cu acel sentiment de pe vremea aceea si-l vor materializa în zilele urmatoare. Greu de crezut, dar nimic nu este imposibil în politica româneasca de astazi”, a explicat Pana.

Precizînd ca a urmarit luarile de pozitie din ultimile zile ale PNL si PSD, vicepresedintele PD a lansat o întrebare referitoare la existenta unor eventuale negocieri care au avut loc între cele doua partide privitor la normele metodologice ale proiectului de lege.

„Daca negocierea dintre PNL si PSD a acoperit si aceasta arie foarte larga, atunci jos palaria. Atunci pozitia domniilor lor este rezonabila. Daca nu, exista mari semne de întrebare cum dam un cec în alb unui proiect de lege care nu spune nimic”, a spus Pana.

Potrivit PD, proiectul de lege pentru care Guvernul si-a asumat, miercuri, raspunderea, „nu reprezinta altceva decît un cadru evaziv de principii si tehnici de privatizare”, lucru care face ca întregul proces de transfer al proprietatii de stat sa ramîna la latitudinea Executivului.

Pana a subliniat ca, urmînd acest text legislativ, privatizarea „nu se face prin lege”, ci prin „hotarîri de Guvern, derogari, ordonante si norme metodologice, aplicabile unor cazuri distincte”.

Celelalte argumente ale democratilor, care stau la baza demararii procedurii de initiere a motiunii de cenzura vizeaza, între altele, faptul ca prin proiectul de lege se recunoaste de facto disparitia Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Pariticipatiunilor Statului, ca nu este explicitata procedura de „privatizare pe un euro” si ca în instituirea administrarii speciale pe perioada de privatizare apare „în mod evident” riscul de imixtiune a Guvernului în strategia generala a cumparatorului.

De asemenea, PD mai aminteste ca prin proiectul de lege se stabileste judecarea cu celeritate a unor cauze ce au ca obiect privatizarea societatilor comerciale, însa o asemenea reducere a termenelor procedurale ar fi eficienta, în opinia democratilor, „numai în conditiile înfiintarii urgente a tribunalelor financiare/fiscale specializate”.

Pana a mai spus ca cei 38 de parlamentari PD au semnat deja pentru initierea motiunii de cenzura, aceasta procedura putînd fi declansata chiar în cazul în care vor fi strînse minim 120 de semnaturi.

Potrivit Constitutiei, motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si poate fi depusa în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea.

Motiunea se comunica Guvernului la data depunerii. Motiunea de cenzura se dezbate dupa trei zile de la data cînd a fost prezentata în sedinta comuna a celor doua Camere. Guvernul este demis daca motiunea de cenzura a fost votata de Parlament.

Daca Guvernul nu a fost demis sau daca nu a fost depusa o motiune în termen de trei zile, legea se considera adoptata.

PNL, UDMR si PRM au anuntat deja ca nu vor depune si nu vor initia o motiune de cenzura dupa asumarea raspunderii Guvernului.

Deputatul UDMR Robert Raduly a declarat, înca de miercuri, ca PSD a avut o consultare prealabila cu UDMR pe acest proiect si ca „nu conteaza daca ideile Uniunii au fost înglobate în proiect, ci ca privatizarea sa mearga”.

În opinia lui Raduly, tema privatizarii este prea importanta pentru ca cineva sa depuna o motiune de cenzura.

Prim-vicepresedintele PRM Corneliu Ciontu a anuntat, dupa sedinta de miercuri a Comitetului Director al partidului, ca PRM nu va depune în Parlament motiune de cenzura dupa ce Guvernul si-a asumat raspunderea pentru legea privind accelerarea privatizarii.

„Vrem sa dam posibilitatea Guvernului sa demonstreze, de data asta, ca realizeaza un real proces de privatizare”, a explicat Ciontu, aratînd ca reprezentantii PRM au, însa, „mari rezerve” fata de modul în care se va realiza accelerarea privatizarii.

Presedintele liberal Valeriu Stoica a declarat, tot miercuri, într-o conferinta de presa, ca PNL nu va semna o motiune de cenzura dupa a asumarea raspunderii Guvernului în Parlament pentru legea accelerarii privatizarii.

„Motivul pentru care nu vom face acest lucru este acela ca PNL a sustinut înca din 1991 ideea privatizarii societatilor cu capital de stat chiar si pe un dolar. Am considerat în tot acest timp ca privatizarea este una dintre principalele surse de consolidare a sectorului privat,” a adaugat Stoica.

Liderul PNL a spus ca proiectul de lege pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea contine principii liberale, iar parlamentarii acestui partid îsi pastreaza punctul de vedere initiale si se declara de acord cu accelerarea privatizarii.

Mai mult, deputatul liberal Eugen Nicolaescu a declarat, joi, într-o conferinta de presa, ca PNL considera ca proiectul de lege privind accelerarea privatizarii este absolut necesar pentru îmbunatatirea relatiilor cu Banca Mondiala si FMI si permite diminuarea decalajului fata de programele convenite cu UE.

El a spus chiar ca acest proiect de lege cuprinde „elemente de natura profund liberala” si arata „schimbarea de mentalitate a PSD”.

Nicolaescu a afirmat ca în urma discutiilor purtate de PNL cu ministrul privatizarii au fost introduse în proiectul de lege criteriile privind privatizarea pe un euro, utilizarea pietei de capital, ca metoda de privatizare, scurtarea termenelor din cadrul procesului de privatizare, introducerea unor proceduri de administrare speciala, includerea tuturor sectoarelor economice supuse privatizarii.

PNL considera ca, prin facilitatile introduse, acest proiect de lege da speranta îmbunatatirii mediului de afaceri si toti agentii supusi privatizarii beneficiaza de un tratament nediscriminatoriu.

El a infirmat, însa, ca PNL ar colabora cu PSD, aratînd ca liberalii fac o opozitie constructiva. Nicolaescu a spus ca este posibil sa existe privatizari clientelare, abuzuri si coruptie si, de aceea, PNL va monitoriza concret toate cazurile de privatizare si va informa Guvernul si opinia publica asupra situatilor care creeaza suspiciuni.

În legatura cu criticile adresate PNL de celelalte partidele de opozitie, Nicolaescu a spus ca aceste pozitii sînt „politicianiste” pentru ca nu înteleg „vocea aparte a PNL în Parlament care promoveaza idei liberale”.

Proiectul de lege privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea în Parlament prevede vînzarea societatilor comerciale neatractive la pretul simbolic de un euro, precum si administrarea speciala în perioada derularii procesului de privatizare.

Datoriile la bugetul de stat ale societatilor comerciale care vor fi privatizate în cursul acestui an vor fi înghetate la data de referinta 31 decembrie 2001, urmînd ca acestea sa plateasca doar datoriile nete aferente anului 2002 si eventualele penalitati.

Prim-ministrul Adrian Nastase a declarat ca aplicarea unei noi legi a privatizarii în România va permite atragerea unui numar mai mare de investitori români si straini si va elimina lacunele existente în acest domeniu.

În opinia premierului, noua lege a privatizarii va simplifica procedurile de restructurare si de administrare a societatilor si va permite dezvoltarea proprietatii private, contribuind la cresterea credibilitatii mediului de afaceri din România.

El a explicat decizia Guvernului de a-si asuma raspunderea asupra acestui proiect de lege prin faptul ca actualul Cabinet si-a propus sa accelereze privatizarea societatilor aflate în curs de lichidare, sa asigure încheierea unor contracte de privatizare continînd clauze care sa permita modernizarea societatilor si sa vînda rapid activele neutilizate din cadrul acestor unitati.

„Asumîndu-ne aceasta responsabilitate politica asupra proiectului de lege, sîntem constienti ca ne expunem riscului formularii, de catre opozitie, a unei motiuni de cenzura. Am recurs la aceasta procedura parlamentara extraordinara deoarece accelerarea privatizarii reclama, în contextul actual, aplicarea unor masuri urgente pentru restructurarea si eficientizarea economiei reale”, a spus Nastase.

MEDIAFAX