Pavel joaca primul cu Meltzer

Apropo.ro / 04.04.2002, 17:01
Pavel joaca primul cu Meltzer
Tenismanul român Andrei Pavel va juca, vineri, de la ora 13.00, în Sala Sporturilor din Constanța, cu Jurgen Meltzer, în primul meci al întîlnirii de Cupa Davis dintre reprezentativele României și Austriei, contînd pentru turul al doilea al Grupei I a Zonei Euro-Africane Pavel,

Tenismanul român Andrei Pavel va juca, vineri, de la ora 13.00, în Sala Sporturilor din Constanța, cu Jurgen Meltzer, în primul meci al întîlnirii de Cupa Davis dintre reprezentativele României și Austriei, contînd pentru turul al doilea al Grupei I a Zonei Euro-Africane

Pavel, care este originar din Constanța, va evolua, astfel, dupa 13 ani, în fața propriului public. Capitanul nejucator al echipei austriece, Gunter Bresnik, l-a înlocuit surprinzator, pentru meciurile de simplu, pe Julian Knowle, numarul 123 ATP, cu Jurgen Meltzer, numarul 144 în ierarhia mondiala.

Conform tragerii la sorți efectuate, joi, la Hotelul „Iaki”, din Mamaia, de fostul selecționer al reprezentativei naționale de fotbal Gheorghe Hagi și de gimnasta Andreea Raducan, Adrian Voinea îl va întîlni, vineri, în cea de-a doua partida a zilei, pe austriacul Stefan Koubek, numarul 32 ATP. În partida de dublu, care este programata sîmbata, de la ora 13.00, românii Andrei Pavel și Gabriel Trifu vor înfrunta perechea austriaca Alexander Peya-Julian Knowle. Dupa aceasta întîlnire, Ilie Nastase și Gheorghe Hagi vor evolua într-un meci demonstrativ. De altfel, Hagi va efectua, joi seara, un antrenament în Sala Sporturilor, în compania fostului jucator de tenis George Cosac. Duminica, începînd cu ora 13.00, se vor disputa și ultimele doua partide de simplu, Andrei Pavel-Stefan Koubek și Adrian Voinea-Jurgen Meltzer.

Gimnasta Andreea Raducan a efectuat tragerea la sorți, extragînd din urna o bila pe care Hagi nu a reușit sa o desfaca. Mai mulți oficiali români, inclusiv tenismanul Gabriel Trifu, au încercat sa deschida bila, dar nu au reușit. Dupa mai multe încercari eșuate, arbitrul principal al acestei întîlniri, britanicul John Frame, a luat decizia de a deschide celelate trei bine din urna, constatînd, astfel, ca bila extrasa de Andreea Raducan conținea numele lui Andrei Pavel, desemnat astfel sa joace în deschiderea întîlnirii România – Austria.

Pavel a declarat ca, deși nu s-a acomodat înca cu suprafața de joc, spera sa reușeasca acest lucru pîna vineri, la ora meciului cu Meltzer. „Am ceva probleme cu acomodarea la noua suprafața de joc, care este mult diferita fața de cea pe care am evoluat, saptamîna trecuta, la Miami. Oricum, și austriecii vor juca pe același teren, așa ca nu îmi fac probleme. Cu Meltzer nu am mai jucat niciodata, iar despre el știu doar ca este stîngaci. O sa încerc sa joc agresiv, sa încep partida bine și sa închei meciul repede”, a spus Pavel, imediat dupa tragerea la sorți.

Stefan Koubek a declarat ca meciurile vor fi foarte disputate.

La festivitatea tragerii la sorți a asistat și antrenorul coordonator al lotului olimpic feminin de gimnastica, Octavian Belu, care a stat împreuna cu tatal lui Andrei Pavel, Gheorghe. La Hotelul „Iaki” au mai fost prezenți parinții lui Adrian Voinea, oficialitați locale, printre care și primarul municipiului Constanța, Radu Mazare, precum și reprezentanți ai Federației Române de Tenis.

Jucatorii ameblor formații și oficialii au petrecut, miercuri seara, în restaurantul „Casa Teleorman”, din Mamaia. Tenismenii au servit mîncare specifica zonei din sudul țarii și au fost acompaniați de o orchestra de muzica populara.

Tenismenii austrieci sînt însoțiți la Constanța de capitanul nejucator Gunter Bresnik, de antrenorul Joakim Nystroem, de fizioterapeutul Kurt Waltl și de racordorul Erwin Enzinger. Jucatorii austrieci s-au declarat foarte mulțumiți de condițiile oferite de hotelul „Iaki”, al carei proprietar este Gheoghe Hagi.

Federația Româna de Tenis a pus, înca de la începutul saptamînii, în vînzare doua tipuri de bilete pentru aceasta întîlnire: la Tribuna A – 250.000 de lei pe zi și la Tribuna B – 150.000 de lei pe zi. De asemenea, au fost puse în vînzare, la un preț de 350.000 de lei, 300 de abonamente pentru toate cele trei zile de concurs.

Învingatoarea dintre România și Austria va obține dreptul de a juca barajul pentru promovarea în Grupa Mondiala a Cupei Davis, urmînd sa întîlneasca, în luna septembrie, una dintre formațiile eliminate în primul tur al Grupei Mondiale, adica: Olanda, Brazilia, Maroc, Slovacia, Elveția, Marea Britanie, Germania și Australia.

Reprezentativele României și Austriei s-au mai întîlnit de patru ori în cadrul Cupei Davis, rezultatul fiind de 2-2. Palmaresul întîlnirilor dintre România și Austria este urmatorul:

1986, la Bad Kleinkirchheim, în Austria, pe zgura, Austria-România 3-2

1980, la Bucuresti, în sala, România – Austria 3-2

1976, la Viena, Austria – România 1-4

1957, la Bucuresti, pe zgura, România – Austria 0-5.

Ultimul meci jucat de România în Cupa Davis a fost cel cu Cehia, disputat la Prostejov, în septembrie 2001, în cadrul barajului pentru menținerea în Grupa Mondiala. România a fost învinsa cu scorul de 3-2. În prealabil, reprezentativa româna pierduse în primul tur al Grupei Mondiale, la Braunschweig, în fața Germaniei, tot cu 3-2.

În utimul meci disputat în acest an Austria a învins, în primul tur al Grupei I a Zonei Euro-Africane, selecționata Israelului, cu 3-2, la St. Anton-Tirol, pe zgura. Ultima oara cînd a jucat barajul pentru promovarea în Grupa Mondiala, adica în iulie 2000, Austria a fost învinsa net, cu 5-0, de Franța, la Rennes.

Întîlnirea de la Constanța este cea de-a cincea disputata în provicie de echipa României, care, exceptînd Bucureștiul, a mai jucat partidele de pe teren propriu doar în alte doua orașe, Timișoara și Brașov. Celelalte patru partide jucate în provicie sînt:

1981, România-Brazilia 3-2, la Timișoara

1983, România-Chile 5-0, la Timișoara

1987, România-Polonia 4-1, la Brașov

1988, România-Portugalia 2-3, la Timișoara.

Palmaresul general al echipei României în Cupa Davis:

Total Zgura Carpeta Iarba Hard Indoors Outdoors

Victorii: 61 40 3 3 8 9 45

Înfrîngeri: 57 36 5 3 5 7 42

Palmaresul general al echipei Austriei în Cupa Davis:

Total Zgura Carpeta Iarba Hard Indoors Outdoors

Victorii: 56 25 2 2 4 10 23

Înfrîngeri: 67 23 7 3 5 14 24

La o populație de opt milioane de locuitori, Austria are 150.000 de jucatori de tenis legitimați la diverse cluburi. Conform datelor Federației Austriece de Tenis, cel puțin 600.000 de persoane, adica unul din 13 austrieci, practica din placere acest sport.

În Austria sînt înregistrate oficial 1.813 cluburi de tenis și exista 6.364 de terenuri, pe diferite suprafețe de joc. Comparativ, în România, la o populație de 23 de milioane de locuitori, numarul jucatorilor licențiați este de 12.200, cel al cluburilor de tenis este de numai 269, iar numarul terenurilor de tenis este de 837.

Sursa: www.mediafax.ro