Paul Ipate şi Diana Cavallioti, prezentatorii celei de-a 9-a ediţii a Premiilor Gopo

Apropo.ro / 26.03.2015, 12:12
Paul Ipate şi Diana Cavallioti, prezentatorii celei de-a 9-a ediţii a Premiilor Gopo
Pe 30 martie, Sala Studio a Teatrului Naţional devine pentru prima oară gazda evenimentului care răsplăteşte, în fiecare an, performanţa din filmul românesc. Prezentatorii Galei din acest an sunt actorii Paul Ipate şi Diana Cavallioti.
Gala Premiilor Gopo va fi transmisă în direct pe TVR2 şi Radio România Cultural şi online pe www.premiilegopo.ro şi www.tvrplus.ro, începând cu ora 19.00.
 
Paul Ipate s-a născut pe 17 martie 1985 în Bucureşti şi a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, secţia Actorie. A început să facă teatru chiar din timpul studenţiei, primele sale roluri fiind „A fost odată… în Brooklyn”, „Chiriţa of Bârzoieni” şi „Ferdinand al VIII-lea Regele Spaniei”, toate pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti. În paralel, Paul a început să cocheteze şi cu televiziunea şi cu filmul, primul rol fiind, totodată, şi unul principal – tragicul soldat Costi din cel de-al doilea lungmetraj al lui Radu Muntean, „Hârtia va fi albastră” (2006). Din filmografia sa fac parte o sumedenie de scurtmetraje precum şi alte patru filme de lungmetraj, toate lansate în marile festivaluri internaţionale de profil şi primite cu laude de către critica de specialitate: „California Dreamin’” (Cristian Nemescu, 2007), „Portretul luptătorului la tinereţe” (Constantin Popescu, 2010), „Visul lui Adalbert” (Gabriel Achim, 2011) şi, nominalizat în acest an la nu mai puţin de 17 categorii – un record absolut în istoria Premiilor Gopo –, „Quod erat demonstrandum” (Andrei Gruzsniczki.) Paul Ipate a fost nominalizat la categoria „Tânără speranţă” la chiar prima ediţie a Premiilor Gopo.
 
Diana Cavallioti s-a născut pe 18 mai 1986 la Galaţi, a studiat la Liceul Dinu Lipatti, a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, secţia Actorie, clasa profesor universitar doctor Florin Zamfirescu şi a făcut un master în Commedia dell’Arte. A debutat în regia lui Lazlo Bocsardi, alături de Sorin Leoveanu, Coca Bloos, Marius Stănescu, Florin Zamfirescu în spectacolul „Hamlet”, la Teatrul Metropolis, cu rolul Gertrude. În timpul facultăţii, a jucat în patru spectacole de teatru regizate de Valeria Sitaru, iar debutul în film a venit tot pe băncile şcolii, în 2005, cu un rol în filmul lui Dan Piţa, „Second Hand”. Au urmat roluri în multe scurtmetraje, dar şi în lungmetraje semnate de Nae Caranfil („Restul e tăcere”, 2007), Cristian Mungiu („Amintiri din Epoca de Aur”, 2008) sau Anca Damian („O vară foarte instabilă”, 2014). De curând, actriţa a putut fi văzută în serialul produs de HBO Europe în România, „Umbre”. Diana Cavallioti este dublu-nominalizată la Premiile Gopo. Ambele nominalizări datează din 2010, pentru categoriile Cea mai bună actriţă în rol secundar – rolul Ana din filmul de debut al Ancăi Damian, „Întâlniri încrucişate” şi „Tânără speranţă”.
 
Printre actorii care se vor urca pe scena Premiilor Gopo pentru a înmâna mult-râvnitele statuete îi amintim pe Emilian Oprea, Andreea Vasile, Costel Caşcaval, Ioana Blaj, Ştefan Velniciuc, Constantin Florescu, George Piştereanu, Emilia Popescu.
 
Pe lângă cele mai aşteptate trofee ale serii („Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor”), din programul serii nu vor lipsi „Premiul pentru Întreaga Carieră” – oferit actriţei Coca Bloos, „Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate” – acordat actriţei Eugenia Bosânceanu, precum şi „Premiul Special”, înmânat animatorului Ion Truică.
 
Vă reamintim  că, la această ediţie a Galei Premiilor Gopo, „Quod erat demonstrandum” (17 nominalizări) este urmat în clasament de „Closer to the Moon”, cu 12 nominalizări, „Poarta Albă”, cu 6 nominalizări şi „O poveste de dragoste”, „Lindenfeld”, cu 5 nominalizări.
 
Gala Premiilor Gopo 2015 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Bucureşti prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti şi Babel Communications.