Patru filme românești la Festivalul de la Locarno
În competiția internaționala, România este reprezentata de „Restul e tacere”, cel mai recent film al lui Nae Caranfil, care va avea premiera mondiala la Locarno. Marius Florea Vizante și Ovidiu Niculescu joaca rolurile principale în acest film, descris de regizor ca fiind „o poveste de dragoste și ura între artist și producator, între arta și bani”.
Cu un buget de 2,4 milioane de euro, cea mai mare suma mobilizata de o producție româneasca în ultimii 25 de ani, „Restul e tacere” are la baza un scenariu al lui Caranfil inspirat din povestea realizatorilor primului lungmetraj de la noi – „Independența României”.
Acest film din 1911 – pe care organizatorii festivalului elvețian îl califica „o perla rara” – va avea o proiecție speciala la Locarno, cu rolul de a însoți „Restul e tacere”, se arata pe site-ul festivalului.
Tot la Locarno a fost selecționat, în secțiunea Filmmakers of the Present, documentarul „Nu te supara, dar..”, care urmarește existența unei comunitați marginale. Acesta este filmul de debut în mediumetraj documentar al Adinei Pintilie, studenta în ultimul an a Universitații Naționale de Arta Teatrala și Cinematografica, secția Regie Film.
„Nu te supara, dar…” a fost realizat în cadrul Aristoteles Workshop 2006, un atelier de formare în practica și teoria filmului documentar care are ca scop sprijinirea unei noi generații de realizatori de film din Europa Centrala și de Est. Filmul a obținut premiul pentru cel mai bun documentar la Aristoteles Workshop, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.
La Locarno, documentarul Adinei Pintilie va concura alaturi de alte 18 filme din întreaga lume în secțiunea Filmmakers of the Present, ce prezinta filme inovatoare ca abordare, subiect și stil. Participarea filmului „Nu te supara, dar..” la festival va fi susținuta financiar de Institutul Cultural Român.
Al patrulea film românesc din program este scurtmetrajul „Valuri” al lui Adrian Sitaru, ales pentru competiția internaționala a secțiunii Leopards of Tomorrow. Filmul, o producție Audio Design Digital Art & Dawis Film, îi are în distribuție pe Sergiu Costache, Karen Wallet, Bors Roberto, Adrian Titieni, Clara Voda, Vlad Voda și Marcelo Cobzariu. Proiectul a câștigat la concursul Centrului Național al Cinematografiei din 2005 un credit de 140.000 lei.
Secțiunea Leopards of Tomorrow, în care au fost prezentate de-a lungul timpului primele filme ale unor regizori ca Fatih Akin și François Ozon, cuprinde scurtmetraje, mai ales de ficțiune, ale unor cineaști aflați la începutul carierei.
Adrian Sitaru a mai facut lungmetrajul 100% independent „Pescuit sportiv”, care a participat în aceasta luna la Paris Cinéma și la Festivalul Internațional al Producatorilor de Film Independenți de la Mamaia. Filmul a fost realizat pe video, iar pentru transpunerea lui pe pelicula, regizorul mizeaza pe sprijinul Adei Solomon, directorul firmei de producție Hi Film, și pe un producator francez întâlnit la festivalul de la Paris.
Unul dintre cele mai prestigioase evenimente de gen din lume, Festivalul de la Locarno va debuta anul acesta cu premiera mondiala a filmului „Vexille”, o producție SF japoneza despre robotica ilegala, și se va închide cu producția francezo-americana „Winners and Losers”, în regia lui Lech Kowalski, un documentar despre Cupa mondiala la fotbal din 2006 vazuta din perspectiva fanilor.
Leopardul de Onoare va fi atribuit regizorului taiwanez Hou Hsiao-hsien, al carui film, „Flight of the Red Balloon”, care a deschis secțiunea Un Certain Regard de la Cannes, va fi proiectat în cadrul festivalului.