Patronatele din industria alimentara readuc in discutie reducerea TVA la alimentele de baza pentru temperarea preturilor din domeniu, care ar putea creste incepand cu luna februarie, ca urmare a deprecierii monedei nationale si a costurilor mai mari cu utilitatile.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ministrilor Agriculturii, Finantelor si Internelor sa discute cu reprezentantii patronatelor din sectorul alimentar despre intentiile acestora de a creste preturile si sa stabileasca daca scumpirile sunt justificate.
Reprezentantii patronatelor anticipeaza ca preturile vor fi mai mari incepand cu luna februarie si afirma ca Executivul nu ar trebui sa ceara justificari, ci sa ajute producatorii prin reducerea TVA la alimentele de baza.
"Tendinta de majorare a preturilor nu va ocoli sectorul panificatiei. Luna aceasta nu vor creste, pentru ca este o luna slaba din punct de vedere al vanzarilor, dar de luna viitoare este posibila o majorare de pret la paine, ca urmare a evolutiei cursului valutar. In prezent, pana la noua recolta de grau, circa 25% din necesar este asigurat de importuri. Guvernul ar putea ajuta producatorii cu solutia pe care am tot propus-o de atatea ori, si anume reducerea TVA la alimente", a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu.
Presedintele Federatiei Romalimenta, Sorin Minea, spune ca patronatele nu trebuie sa se justifice in fata Guvernului.
Â