Patriciu: Producția de biodiesel în România nu este profitabila
„Nu este o mare lovitura care sa se dea în România, cu biodieselul”, a afirmat Patriciu. El a mai spus ca biodieselul are avantajul ca este neaccizabil și ca, pe de alta parte, capacitațile de rafinare sunt eficiente doar daca sunt situate pe malul marii.
Anterior, Rompetrol a anunțat ca va construi o fabrica de biodiesel cu o capacitate de 60.000 tone pe an, pâna la finalizarea proiectului compania urmând sa achiziționeze, prin licitații, o cantitate de 2.000 de tone de biocarburanți pe luna. Combustibilul biodiesel este produs din resurse regenerabile – rapița, floarea soarelui, porumb – și se utilizeaza la motoarele Diesel.
Biocombustibilul poate fi amestecat în proporții diferite cu motorina, pentru a crea un amestec ce se utilizeaza drept carburant. Biodieselul reduce cu aproape 90% emisiile de dioxid de carbon și cu 98% pe cele de sulf. Potrivit unui proiect de hotarâre de Guvern elaborat de Ministerul Economiei și Comerțului, companiile care produc și comercializeaza motorina și benzina vor fi obligate sa amestece carburanții cu biocombustibil, proporția cantitații din surse regenerabile urmând sa creasca treptat pâna în 2010.
Mai multe firme românești și straine au anunțat ca vor sa produca biocumbustibil pe piața româneasca. Printre acestea se regasesc grupul portughez Martifer, producatorii de ulei Argus Constanța și Ultex Țandarei, dar și firma cu activitați în domeniul agricol TCE 3 Brazi, din Piatra Neamț.
Mediafax