Presedintele Grupului Rompetrol, liberalul Dinu Patriciu, a declarat, marti, în replica la ideea sustinuta de presedintele Basescu, potrivit caruia societatile petroliere cu profituri mari ar trebui sa contribuie la fonduri sociale, ca nu crede în socialismul utopic, ci în capitalismul eficient.
Dinu Patriciu a facut aceasta declaratie la iesirea de la forumul despre energie la care a participat si seful statului.
În discurul rostit la forum, presedintele Traian Basescu a declarat ca statul ar putea obliga societatile petroliere cu profituri mari în urma vânzarii de energie catre populatie „sa întoarca” o parte din bani catre fonduri sociale, în cazul în care aceste companii nu ar decide singure acest lucru. El a precizat ca statul ar putea face acest lucru prin adoptare unei „Legi de excedent pe profit”.
Guvernul intentioneaza sa înfiinteze un Fond de ajutor social pentru consumatorii casnici de gaze, la care compania OMV ar urma sa contribuie financiar pentru subventionarea unei parti din factura, astfel încât preturile la gaze sa poata fi mentinute la nivelul actual pâna la finele anului 2008, a anuntat, marti, premierul Calin Popescu Tariceanu.
El a precizat ca aceasta este una dintre variantele discutate, marti, cu Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele grupului austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, si o formula care sa corespunda cadrului legal va fi definitivata, prin negocieri, de o echipa guvernamentala formata din ministrul Economiei si Comertului, ministrul Finantelor si reprezentanti ai OPSPI, pe de-o parte, si de oficiali ai OMV si Petrom, pe de alta parte.
Luni, Tariceanu a anuntat ca vor fi cautate solutii prin care firmele cu cifre de afaceri si profituri consistente sa fie responsabilizate social, pentru a reduce efectele scumpirii gazelor si a petrolului asupra populatiei, aratând ca o astfel de decizie ar putea fi adoptata si în cazul altor companii importante din domeniul energetic, precum Romgaz Medias, principalul producator de gaze naturale de pe piata interna.
În privinta consumatorilor industriali, Tariceanu a afirmat, marti, ca preturile practicate în cazul acestora vor fi dictate de piata.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se va reuni miercuri pentru a discuta privatizarile din sectorul energetic, inclusiv clauzele din contractul de vânzare a Petrom, nivelul redeventei si de fiscalitate aplicat companiei.