Pascâ
Baza: 500 g aluat de cozonac, 50 g unt sau margarinâ Rama pentru uns tava. Se unge tava rotundâ cu unt. Se întinde aluatul în foaie de 1 deget grosime, se taie cerc un pic mai mare decît tava. Se potrivește în tavâ. Câzâturile de aluat se alungesc șnur și se lipesc ca un tiv de marginea tâvii și a foii.
Umplutura: Cu smîntînâ – 1 borcan de smîntînâ (600 ml), 2 linguri fâinâ, 200 g zahâr, 5 gâlbenușuri, 3 albușuri, 2 prafuri sare, 1 pahar stafide, mirodenii: scorțișoarâ, nucșoarâ, miroase bune: zahâr vanilat, coajâ de lâmîie.
Preparare: Se freacâ albușurile cu zahâr și sare. Se bat albușurile spumâ. Se adaugâ smîntînâ, fâinâ, zahâr vanilat, coajâ rasâ de lâmîie, mirodenii (1 vîrf de cuțit) și albușurile și se freacâ bine.
Se toarnâ-n tavâ, peste aluat, pînâ sub margine, se presarâ stafide, se dâ la cuptor, la foc molcom, pînâ se coace aluatul (circa 1 jumâtate de orâ).
Cu brînzâ de vaci – 500 g
brînzâ de vaci, 3 ouâ plus 1 ou pentru uns, 1 pahar zahâr, 2 linguri unt sau margarinâ Rama, 2 linguri fâinâ, 1 pahar lapte, 2 prafuri de sare, mirodenii: nucșoarâ, scorțișoarâ, 2 linguri stafide, zahâr vanilat, coajâ de lâmîie
Preparare: Brînza, untul și zahârul se freacâ bine și-mpreunâ. Se adaugâ ouâle, pe rînd, sare, apoi fâina și laptele.
La sfîrșit se pun în amestec miroase și mirodenii.
Se toarnâ în tavâ, pînâ la gurâ, se potrivesc marginile aluatului, se unge totul cu ou și se pune la copt.
ProTv Magazin