Pasajul Basarab, o utopie pentru bucuresteni
Curtea de Apel Bucuresti a respins ieri recursul formulat de Primaria Capitalei impotriva deciziei din aprilie 2008 luata de Tribunalul Bucuresti, potrivit careia pasajul suprateran Basarab nu este considerat de utilitate publica, hotararea fiind irevocabila.
Astfel, lucrarile la Pasajul Basarab nu vor putea continua din cauza ca exproprierile proprietatilor din zona pe cauza de utilitate publica sunt ilegale.
Consiliul Local al Municipiului Bucuresti a adoptat, in iulie 2006, o hotarare prin care constructia Pasajului Suprateran Basarab a fost declarata de utilitate publica. Prin aceeasi hotarare s-a decis si exproprierea imobilelor proprietate privata aflate pe spatiul pe care urma sa se ridice constructia, intre care si trei cladiri inscrise pe lista monumentelor istorice.
In 9 aprilie 2008, Tribunalul Bucuresti a stabilit ca declararea de utilitate publica a construirii Pasajului Suprateran Basarab s-a facut nelegal, cu incalcarea legii.
Motivele invocate de reclamanti (doua ONG-uri) au fost: monumentele istorice pot fi expropriate numai prin lege si nu prin hotarare de consiliu local; inexistenta unei documentatii de urbanism legal; constituirea nelegala a comisiei pentru efectuarea cercetarii prealabile in vederea luarii deciziei de declarare a constructiei ca fiind de utilitate publica; convocarea nelegala a consilierilor municipali la data adoptarii hotararii.
Primarul general Sorin Oprescu a declarat ca singura solutie de continuare a lucrarilor la Pasajul Basarab este ca Guvernul sa emita o hotarare care sa tina cont de prevederile Legii 184 si prin care pasajul sa fie declarat de utilitate publica.