Parul la superlativ
Chiar daca mama natura nu a fost foarte darnica cu tine, poți avea un par frumos daca îl îngrijești cum se cuvine. Totul este sa nimerești leacul care i se potrivește. Iata câteva sfaturi de îngrijire, precum și câteva remedii pentru diverse afecțiuni:
Îngrijirea din exterior
Pentru regenerarea parului poți folosi un amestec format din urmatoarele parți vegetale (se pun plantele în proporții egale și se prepara o infuzie): rozmarin, salvie (pentru a accentua culoarea parului), flori de tei (fac parul matasos și stralucitor) și lamâie (pentru a-l întari). Infuzia rezultata amestec-o cu un galbenuș de ou, 3 linguri de miere si trei linguri din șamponul tau obișnuit.
Aplica acest amestec pe par și lasa-l sa acționeze timp de o ora. Daca dorești ca nuanța parului sa se deschida, poți înlocui rozmarinul și salvia cu galbenele, rubarba (revent) și mușețel.
Îngrijire din interior
Un par sanatos trebuie susținut printr-o alimentație corecta. Pentru a fi viguros, firul de par are nevoie de vitaminele din grupul B, de proteine, de substanțe minerale precum: fier, sulf, zinc, calciu și uleiuri vegetale.
Toate acestea se gasesc în alimente: cereale, oua, alge, produse din soia, semințe, nuci, bere, pește, carne alba și roșie, diverse fructe și legume.
Ritualul spalarii parului la japonezi
Asiaticii în general, și japonezii în special, cred în puterea curațeniei, stare ce confera corpului echilibrul interior optim, radiind, astfel, doar energie pozitiva.
În privința spalarii parului, asiaticii au un adevarat ritual: mai întâi parul se umezește cu apa calduța, apoi se aplica șamponul doar pe pielea capului, dupa care se executa un masaj minuțios si energic, timp de cinci minute.
Dupa ce pielea capului a fost masata, centimetru cu centimetru, se aplica șamponul și pe restul parului, prin mișcari foarte blânde, de aceasta data, pentru a nu se rupe firele de par.
Clatirea se face timp îndelungat, doar cu apa rece, astfel incât parul sa scârțâie dupa încheierea spalarii.
Cocktail de alge pentru un par sanatos
Acest preparat naturist, folosit de milenii de asiatici, este un remediu eficient pentru întarirea parului, conferindu-i totodata și volum.
Iata rețeta: prepara o infuzie de alge (un pumn de parți vegetale la o jumatate de litru apa clocotita), apoi maseaza-te pe cap, timp de 5 minute.
Clatește-te cu apa calduța dupa o jumatate de ora. Soluția conține microelemente și substanțe minerale, care hranesc și refac structura firului de par, revigorând totodata circulația sanguina a pielii capului.
Algele se pot procura de la body-shop-uri sau de la magazinele specializate în comercializarea produselor asiatice.
Sfatul specialistului
Vara, mai mult ca oricând, maștile hidratante pentru par sunt o necesitate pentru regenerarea pielii capului și a firului de par.
Pentru vopsirea parului folosește doar produse de calitate. Cele de proveniența dubioasa sau expirate pot determina arderea parului și a pielii capului, apariția matreții și chiar caderea excesiva a parului.
Perie parul zilnic pentru a îndeparta praful și pentru a asigura o oxigenare optima pielii capului. Evita, însa, periile care zgârie, în favoarea produselor din par natural sau din lemn.
Nu uita de vârfuri. În special pentru parul lung, taierea acestora este necesara cel puțin o data pe luna.
Spuma sau fixativul se aplica la radacina parului, iar fiecare șuvița se trage în sus și se usuca cu foehn-ul. Opteaza pentru spray, deoarece poate fi dozat mai ușor și nu încarca, inutil, firul de par.
Coafurile se aleg în funcție de forma feței și de structura firului de par: daca forma feței este ovala, poți opta pentru aproape toate tipurile de tunsori, în schimb, pentru fața rotunda sunt recomandate frizurile franjurate, pentru conturul patrat al feței, tunsorile în trepte, iar pentru fața prelunga, tunsori tip paj, cu breton.