Partii misto de schi

05 02. 2002, 16:52
Pentru ca te-ai gandit sa mai iesi din Bucuresti si sa faci un pic de miscare iti sugeram sa mergi la schi pe cele mai tari partii. Iti spunem noi care sunt si cum sa ajungi la ele. Ai ales Predealul ? Stim partii si aici : la Clabucet si la Cocosu'. Daca esti bazat, incearca o

Pentru ca te-ai gandit sa mai iesi din Bucuresti si sa faci un pic de miscare iti sugeram sa mergi la schi pe cele mai tari partii. Iti spunem noi care sunt si cum sa ajungi la ele.

Ai ales Predealul ? Stim partii si aici : la Clabucet si la Cocosu’. Daca esti bazat, incearca o coborare periculoasa pe Clabucet. Sub teleferic e partie neagra. Portiunea de sus e mai dificila, mai abrupta si mai ingusta ( si totusi, de curand au largit-o ) .La sosire, te asteapta rauri de vin fiert. Asta ca sa-ti amintesti mai bine de privelistea de sus, adica o vedere panoramica a Predealului.

Cu partia Cocosu te intalnesti in dreapta, cum cobori de la Clabucet. Pe partia asta, care e mai nou amenajata, primii doua sute de metri sunt mai periculosi la coborare ( vezi sa nu cazi in nas, mai ales ca nu esti experimentat ), dupa care urmeaza o portiune lina. Daca nu e zapada buna ( e afanata sau e putina ), o sa inaintezi cu betele, ca de alunecat la vale, tot nu aluneci. ( bine, decat daca e gheata ).

Treci pe langa Azuga ? E pacat sa nu opresti macar 2 – 3 ore sa schiezi. Numai ca fii atent : partia de aici are un grad de dificultate mare. Sunt doua partii de coborare, de la statia de sus a telescaunului : una in stanga si una in dreapta. Ai vreo doi kilometri si jumatate de coborare si vreo 3 de slalom. Privelistea e de neuitat : ai impresia ca dai nas in nas cu muntii Baiului si simti ca te pierzi pe vaile Bucegilor.

Sinaia.Urci, daca poti, la Cota 2000. De aici ai 3 variante : sa cobori pe Valea lui Carp, pe drumul de vara sau pe Valea Dorului.

Ca sa incepi cu Valea lui Carp, trebuie sa stii ce faci acolo, ca e o partie dificila. O iei asa, frumos, pe sub telecabina si in dreapta dai de o vale abrupta. Pune-ti schiurile. Pe la jumatatea drumului, Valea lui Carp se intersecteaza cu drumul de vara. Mare grija sa dai prioritate de dreapta, ca altfel te trezesti cu o coborare pe burta, sau pe fund, de te doare capul.

Drumul de vara incepe tot de la cota 2000. Ocolesti prin dreapta, telecabina. Ai grija ca pe la jumatatea drumului dai de un indicator care te anunta ca e pericol de avalansa. Deci, ia-ti un Saint Bernard dupa tine.In coborarea ta vijelioasa pe schiuri treci si pe langa Miorita, o cabana foarte primitoare, daca stai sa te gandesti la vinul fiert. Asa ca opreste sa te incalzesti putin, apoi iesi sa mai admiri privelistea : brazi frumosi, si incarcati de zapata, daca bineinteles ai norocul sa fi nins.La coborare, vezi sa nu te lovesti de vreo stanca si mai ales, mare atentie la portiunile periculoase de grohotis.Asa ca fii sigur, inainte de coborare, ca e zapada buna. La un moment dat, mai la vale, o sa intri cu totul in padure, deci vezi sa nu te manance ursul. In rest, totul bine.

Daca vrei sa-ti incerci norocul pe Valea Dorului, ia-o spre vest de la Cota2000, in sus, aproape de Varful cu Dor. Poti sa zabovesti o clipa si sa privesti Bucegii de sus, sa te miri de atata maretie. Apoi ia-o la vale, pe mijloc, pe valea Soarelui. Aici e mai usor, nu-ti trebuie cine stie ce experienta. Asa ca daca esti incepator, sau skior de pregatire medie,incearca aici. br>
In Poiana Brasov, e o partie de dificultate medie, la Ruia. Partia este marginita in ambele parti de padure, deci n-ai cum sa ratezi drumul. Poti sa cobori si pe Drumul Rosu, tot prin padure, vreo 3 kilometri. iar daca te simti tare-n schiuri, incearca Valea Lupului, de la telecabina, in stanga.

Daca ti-e dor de Busteni, mai bine du-te pe-acolo la plimbare, lasa-ti schiurile acasa. Dar, daca tii mortis sa le iei, n-o face fara salvamont langa tine, ca partiile nu sunt amenajate si e pericol de avalansa.

Daca ai chef sa incerci mai multe partii intr-o zi, incearca traseul : Sinaia – Busteni – Azuga. Ajungi una – doua cu microbuzul si te costa de la Sinaia la Busteni – 4000 de lei, si de la Sinaia la Azuga, 8000 de lei.

Andra Miron