Parlamentul European a adoptat raportul Moscovici

30 11. 2006, 14:43
Parlamentul European a adoptat, joi, raportul Raportul privind aderarea României la UE redactat de Pierre Moscovici, cu 542 voturi "pentru", 41 voturi "împotriva" și 37 de abțineri. Europarlamentarii reuniți în sesiune plenara la Bruxelles au dezbatut, miercuri, pentru

Parlamentul European a adoptat, joi, raportul Raportul privind aderarea României la UE redactat de Pierre Moscovici, cu 542 voturi „pentru”, 41 voturi „împotriva” și 37 de abțineri.

Europarlamentarii reuniți în sesiune plenara la Bruxelles au dezbatut, miercuri, pentru ultima data, rapoartele privind aderarea României și Bulgariei la Uniunea Europeana, ocazie cu care reprezentanții principalelor instituții europene au felicitat cele doua state, potrivit unui comunicat oficial al PE.

Eurodeputații au salutat aderarea celor doua țari la UE la 1 ianuarie 2007, însa au reamintit domeniile în care așteapta progrese în continuare.

„Ne aflam într-un moment-cheie ce marcheaza sfârșitul ultimului val de extindere a Uniunii”, a declarat raportorul pentru România, Pierre Moscovici.

Europarlamentarul socialist a felicitat autoritațile române pentru progresele și reformele de succes realizate, însa a îndemnat Bucureștiul sa continue eforturile pentru a realiza progrese mai mari în justiție și combaterea corupției, sporirea capacitații de absorbție a fondurilor europene, în special a celor destinate agriculturii, și în privința standardelor pentru siguranța alimentara.

„Nu izolam România, ci încercam s-o sprijinim”, a declarat Moscovici, adaugând în acest context ca susține propunerea Comisiei de a aplica României „masuri însoțitoare” dupa data aderarii.

„România trebuie sa faca parte din Uniunea Europeana, locul ei este în Europa”, a conchis Pierre Moscovici.

„Suntem pregatiți sa uram României și Bulgariei bun venit la 1 ianuarie 2007, pentru ca procesul de aderare este practic la final. Se va încheia, astfel, cea de-a cincea extindere din istoria Uniunii Europene și consideram ca acesta a fost un adevarat succes”, a declarat reprezentantul președinției finlandeze a Uniunii, Paula Lehtomaki.

Consiliul european intenționeaza însa sa se asigure de buna funcționare a Uniunii, a instituțiilor și a politicilor europene și dupa aderarea celor doua țari, a declarat Lehtomaki.

Bulgaria și România vor fi obligate sa prezinte cu regularitate rapoarte legate de mecanismele de verificare ce vor însoți aderarea.

Primul raport este prevazut pentru martie 2007, iar urmatorul în iunie 2007.

În timpul summit-ului din iunie 2007, Consiliul va analiza progresele celor doua țari, a precizat reprezentantul președinției finlandeze a Uniunii.

„Comisia Europeana saluta Bulgaria și România și le ureaza bun venit ca membri cu drepturi depline la 1 ianuarie 2007”, a declarat, la rândul sau, Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere, adaugând ca este „o realizare istorica” a celor doua țari.

„Vreau sa felicit calduros cele doua țari; cheia succesului lor a constat într-o combinație între eforturile lor și susținerea instituțiilor europene, a Parlamentului în special”, a adaugat Olli Rehn.

Comisarul european a trecut în revista câteva din domeniile în care s-au realizat progrese în ultimele luni în România, menționând campania de conștientizare împotriva corupției, investigarea celor care sunt implicați în privatizarea sectorului energetic, ameliorarea sistemelor de asigurare a autovehiculelor, actualizarea listei cu firmele autorizate sa produca alimente pentru piața naționala.

Referitor la justiție și lupta împotriva corupției, Rehn a reamintit ca Executivul european va aplica masuri de verificare a progreselor și a amintit ca în situația în care va fi necesar, Comisia va putea aplica masuri de salvgardare în orice moment.

Mediafax