Federația Română de Tenis (FRT) a obținut aprobările necesare pentru a defrișa 1,6 hectare de spațiu verde din Parcul Operei din București pentru a reconstrui fostul „Tenis Club București”.
Reprezentanții FRT susțin că au obținut aprobări pentru toate avizele necesare defrișării terenului verde de 1,6 hectare, pe care în prezent sunt crescute buruieni și ceva arbuști.
Reprezentanții societății civile susțin însă că acei „arbuști” aveau 20 de ani și ca tenis clubul ar fi putut fi construit în altă parte, iar cele 1,6 hectare să rămână parc.
„Acolo se va reface baza de tenis închisă de Ceusescu Nicolae în 1989. În prima etapă, până la toamnă, vrem să amenajăm acolo 8 – 10 terenuri de tenis și vestiare. Înainte erau 17 terenuri de tenis. Vom învesti 1,250,000 milioane de lei. În a doua etapă, în funcție de câți bani vom avea, vrem să construim acolo o sală de sport acoperită și un hotel pentru sportivi. Pentru defrișarea terenului avem toate avizele de la Primărie. Avem și autorizație pentru a demara lucrările la faza I a proiectului. Terenul nu este al nostru, a fost concesionat de la Primărie, pe 49 de ani, gratuit„, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Rizu, director general FRT.
Reprezentanții Primăriei Capitalei susțin că au dat doar aviz de igienizare a terenului pentru a se putea face un inventar al arborilor de pe teren și că nu a fost emis niciun aviz de defrișare. Mai mult, nu se cunoaște clar nici care este proprietarul de drept al terenului.
Conform Planului Urbanistic General, terenul pe care urmează să se construiască clubul sportiv este spațiu verde, respectiv parc. Legea interzice construirea pe spațiile verzi. De asemenea, până în 2012, tot Parcul Operei a fost în paragină. Primăria sectorului 1 a reamenajat 3,5 hectare din acest spațiu verde, acum fiind unul dintre cele mai frumoase parcuri din oraș. La vremea respectivă, instituția a vrut să amenajeze și bucata de 1,6 ha care a fost defrișata însă nu a fost posibil deoarece terenul se afla în litigiu, a declarat la vremea respectivă Alex Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei sector 1.
„Reamintim că pe 23 iunie 2011 Municipalitatea a anunțat că a finalizat cadastrul verde al Bucureștiului, un inventar al tuturor spațiilor verzi din București. Cadastrul verde nu a fost niciodată făcut public, în ciuda insistentelor ONG-urilor. Există suspiciuni că este departe de a fi complet. Prin bugetul Primăriei pe anul 2013 i-au fost alocate 20 milioane lei„, se arăta într-un comunicat al Asociației Salvați Bucureștiul.