Parchetul face cunoscute acuzațile aduse lui Dinu Patriciu

28 05. 2005, 14:34
Parchetul instanței supreme a comunicat, vineri seara, acuzațiile aduse omului de afaceri Dinu Patriciu și altor trei persoane, în legatura cu activitatea de post privatizare a SC Petromidia SA. Prezentam integral comunicatul Parchetului Înaltei Curți

Parchetul instanței supreme a comunicat, vineri seara, acuzațiile aduse omului de afaceri Dinu Patriciu și altor trei persoane, în legatura cu activitatea de post privatizare a SC Petromidia SA.

Prezentam integral comunicatul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție:

Procurori din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism – Structura Centrala, împreuna cu polițiști din cadrul Inspectoratul General al Poliției Româme – Direcția de Investigare a Fraudelor și Direcția Cercetari penale, precum și cu specialiști de la Oficiul Național pentru Prevenirea și Spalarea Banilor au efectuat verificari și acte de urmarire penala sub mai multe aspecte ce țin de derularea activitații post privatizare a SC Petromidia SA.

Astfel, s-a dispus începerea urmaririi penale fața de Dan Costache Patriciu, Florin Eric Chiș, Sorin Marin și Alexandru Nicolcioiu – care reprezinta conducerea societații, pentru savârșirea infracțiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani și înșelaciune.

Prin ordonanța motivata, în data de 27 mai 2005, procurorii au dispus reținerea învinuitului Patriciu Dan Costache, pe o perioada de 24 de ore, pentru savârșirea infracțiunilor reținute în sarcina sa.

Prin ordonanța din 27 mai a fost pusa în mișcare acțiunea penala fața de inculpatul Patriciu Dan Costache.

Din probatoriul administrat în cauza s-au reținut urmatoarele:

În data de 03.09.2001, ROMPETROL INTERNAȚIONAL LTD – Insulele Virgine (reprezentata de DAN COSTACHE PATRICIU), a încheiat un acord de împrumut cu THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda (reprezentat de John Works), conform caruia urma sa primeasca de la aceasta din urma societate suma de 15 milioane USD.

La data de 01.11.2001, în baza acordului încheiat la 03.09.2001, a fost încheiat contract de novație, conform caruia ROMPETROL LTD reprezentata de Dan Costache Patriciu, urma sa plateasca suma de 15 mil. USD catre ROMPETROL SA, reprezentata de Alexandru Bucșa. Consecința tuturor acestor acte menționate este aceea ca la data de 16.07.2002 și 17.07.2002 THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda și ROMPETROL LTD și-au onorat obligația catre ROMPETROL SA asumata prin contractul de cesiune și contractul de novație.

La aceleași date aceste sume au fost virate de catre ROMPETROL SA în conturile PETROMIDIA SA cu titlul de majorare capital, ROMPETROL fiind sursa atrasa de THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda la PETROMIDIA SA. Aceste aspecte rezulta din controlul Garzii Financiare Centrale și din analiza Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spalarii Banilor, care releva indicii de savârșire a infracțiunii de spalare de bani. Astfel, din Informarea nr. S/II/427/2004 a Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spalarii Banilor rezulta ca suma de 30 mil.USD aportata de SC ROMPETROL SA la SC PETROMIDIA SA a fost utilizata la 17.07 2002 și 18.07.2002 pentru plata materiei prime livrate de catre THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda. Majoritatea sumelor încasate de la THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda au fost restituite în aceeași zi aceleași societați cu titlu contravaloare facturi. Aceste transferuri financiare sunt confirmate și de Nota Garzii Financiare nr.344/14.04 2003 completata de Nota de constatare din 8 mai 2003. Conform acestor acte rezulta ca o parte din sumele aduse ca aport la capitalul social al SC PETROMIDIA SA de catre THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda și ROMPETROL SA au fost utilizate de THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda în interes propriu. De asemenea, Informarea Oficiului concluzioneaza ca – din suma totala de 51 mil. USD investita în România de catre THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda – suma de 46 mil. USD a fost transferata înapoi la extern, din care 34 mil. USD, direct la THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda . Din conturile deschise de THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda în România a fost transferata la extern, în conturile proprii și în conturile SC ROMPETROL INTERNATIONAL LTD, suma totala de 59 mil. USD.

Totodata, prin corespondența purtata între John Works și Alexandru Bucșia, în perioada 15.10-01.11.1999, rezulta ca ROMPETROL a continuat faza de exploatare din acordul EPSA pe riscul și cheltuiala statului român, iar suma pe care urma sa o primeasca este considerata ” o garanție a bugetului statului român”. Tot din aceasta corespondența rezulta ca susnumiții au cautat soluții pentru însușirea acestei sume cuvenita bugetului de stat.

Fața de cele expuse, reiese ca obligația asumata în contractul de privatizare, de majorare a capitalului social din surse proprii sau atrase pe numele cumparatorului, la SC ROMPETROL RAFINARE SA, s-a executat, în realitate, din banii cuveniți bugetului de stat, aspecte care în masura în care ar fi fost cunoscute de A.V.A.S. ar fi condus la aplicarea pactului comisoriu de grad IV, prevazut în contract, cu consecința redobândirii de catre statul român a poziției de acționar majoritar la SC ROMPETROL RAFINARE SA.

S-a reținut în sarcina învinuiților faptul ca investițiile tehnologice angajate prin încheierea contractului de vânzare-cumparare acțiuni SC PETROMIDIA SA nr.29/2000, au fost efectuate fie din fondurile SC PETROMIDIA SA (SC ROMPETROL RAFINARE SA) fie din sumele cuvenite bugetului de stat conform HG 157/1993 cu modificarile ulterioare, în timp ce THE ROMPETROL GROUP B.V. Olanda, a omis, cu știința, sa comunice A.P.A.P.S. adevarata sursa de efectuare a investițiilor, astfel încât daca A.P.A.P.S. ar fi cunoscut acest aspect, ar fi trebuit sa puna în executare condiția de luare în plata a acțiunilor puse în gaj și schimbata structura acționariatului societații, fiind creat în acest mod un prejudiciu în suma de 221.014.575.000 lei aferent primului an investițional și suma 442.029.050.000 lei, aferent celui de-al doilea an investițional(în total pentru primii doi ani investiționali, 663.043.625.000 lei).

Fața de cele expuse în sarcina învinuitului Patriciu Dan Costache s-a reținut savârșirea infracțiunilor de înșelaciune și spalare de bani prevazute de art. 215 alin. 1, 3 și 5 C.pen. și art. 23 alin. 1 lit. b din Legea 21/1999 cu aplic. art. 13 C.pen. cu aplic. art.33 lit. a C.pen.

Totodata, din procesul-verbal nr.8748/22.10.2003 al Direcției Controlului Fiscal Constanța mai rezulta ca în perioada 2002-2003 SC ROMPETROL RAFINARE SA Navodari a acordat un împrumut catre SC RAFO SA Onești în cantitate de 22.085,864 tone benzine. Din aceasta cantitate 4.168,351 tone benzine a fost scazuta din stocul de produse finite al SC RAFINARIE STEAUA ROMÂNA SA existent în custodie la SC ROMPETROL RAFINARE SA Navodari, așa cum rezulta din notele de greutate nr.178 și 292 din 5.02.2002. Aceasta cantitate a fost livrata catre SC RAFO SA Onești prin SC OIL TERMINAL SA, livrarea efectuându-se fara documente justificative, doar pe baza unei corespondențe între cele doua societați comerciale, din care rezulta ca SC ROMPETROL RAFINARE SA Navodari acorda cu împrumut cantitatea de 4.168,351 tone benzine.

Analizând documentele care au fost puse la dispoziția organelor de control, s-a constatat ca aceasta cantitate de benzina a fost „împrumutata” catre SC RAFO SA Onești, fara documentele legale de livrare, în realitate realizându-se o „vânzare mascata” urmare a careia SC ROMPETROL RAFINARE SA Navodari nu a evidențiat în contabilitate veniturile din produsele finite „date cu împrumut” constatându-se un prejudiciu total de aprox. 251 miliarde lei, alcatuit din 180.630.477.821 lei acciza și 66.722.561.177 lei TVA.

Referitor la cele menționate mai sus, s-a constatat ca produsele finite „împrumutate”, vândute în realitate catre SC RAFO SA Onești, fara documente de livrare și fara a se înregistra veniturile în contabilitate sunt imputabile și depind decizional de atribuțiile membrilor Consiliului de Administrație, respectiv Dan Costache Patriciu, Chiș Florin Eric, Marin Sorin, Nicolcioiu Alexandru.

Avînd în vedere faptele rezultate în urma probatoriului administrat, procurorii DIICOT s-au prezentat, în 28 mai 2005, la Tribunalul București, cu propunerea de arestare preventiva a inculpatului Patriciu Dan Costache, pe o perioada de 29 de zile.

Pe aceasta cale, procurorii doresc sa asigure opinia publica de faptul ca pe tot parcursul urmaririi penale inculpatului Patriciu Dan Costache i-au fost garantate și respectate drepturile sale procesuale, inclusiv cel la aparare, precizeaza sursa citata.

Mediafax