Parada Lolelor pe strazile Bucurestiului vechi
Duminica, 20 ianuarie strazile Bucurestiului au fost impanzite de Lole, personaje traditionale, usor inspaimantatoare, voioase, pline de haz si aducand aminte de vremuri de mult apuse. Dinainte de pranz pana in jurul orei 14:00, Lolele au luat cu asalt aleile Centrului Vechi, pocnind din bice, dansand sau invartind pahare cu vin asezate intr-o doaga de butoi.
Personajele traditionale reprezentate in Breasla Lolelor sunt reproducerea celor mai importante bresle mestesugaresti din Agnita: Breasla Blanarilor reprezentata de Coroana pe care sunt asezate patru vulpi cu cate un jder in gura si de un urs cu stapanul sau, Breasla Croitorilor reprezentata de Calutul Croitorului impreuna cu calaretul sau si Breasla Dogarilor reprezentata de un barbat care invarte fara a varsa vreo picatura, paharele asezate in forma piramidala in doaga de butoi.
Pentru numele de "Lole" (Urzeln) exista o legenda: intr-un timp cand Agnita era atacata de turci, o curajoasa localnica pe nume Ursula s-a napustit asupra dusmanilor intr-un costum zdrentuit, sunand din clopot si pocnind din bici, astfel speriindu-i si alungandu-i. In 1911 breslele din Agnita au organizat pentru prima oara o parada comuna. Obiceiul a fost intrerupt intre 1941 si 1969 insa a fost reluat iar in 1985 numarul Lolelor ajungea la 600.
Acest obicei, pastrat cu emotie in sufletul fiecarui agnitean este astazi vazut ca o mostenire culturala. Entuziasmul participantilor, interesul tuturor de a continua obiceiul lolelor a dus la formarea breslei lolelor, asociatie care are drept scop pastrarea si perpetuarea obiceiului lolelor. Acesta este adaptat noilor conditii sociale iar lolele isi propun sa protejeze in parada lor obiceiuri medievale cat mai multe.
Mai multe fotografii in Album