Papa condamna coruptia si „setea de profit”

09 07. 2009, 09:32

Unul dintre motivele care au dus la actuala criza economica mondiala este coruptia generalizata, este de parere Papa Benedict al XVI-lea. Criticile au fost publicate chiar in ajunul inceperii summitului G8 din Italia, la care principalele teme de discutie vor fi tocmai situatia economiei globale si reglementarea finantelor internationale.

Politicienii lumii au fost aspru criticati pentru coruptie, ceea ce, in opinia capului Bisericii Catolice, nu antreneaza decat o saracie acuta. "Coruptia si ilegalitatea sunt, din pacate, evidente in comportamentul clasei politice si economice din tarile bogate, atat din lumea veche, cat si din cea noua, dar si in tarile sarace”, a transmis Papa unui miliard de catolici, si nu numai lor. Insa cele mai dure critici s-au referit la "setea de profit” a managerilor si finantistilor, care se afla sub influenta unei "ratiuni intunecate”.

Papa a cerut si inlocuirea Organizatiei Natiunilor Unite, careia ii lipsesc "coltii”. In schimb, lumea ar trebui sa fie condusa de un organism care sa monitorizeze in mod adecvat pietele financiare, sa poata stavili actuala criza economica si sa previna aparitia unei noi crize. De asemenea, o astfel de institutie ar trebui sa asigure securitatea alimentara pentru populatia planetara, sa protejeze mediul si sa se ocupe de fluxurile migratorii. Altfel, globalizarea risca sa atraga o criza mondiala pe toate palierele societatilor.

Citeste mai mult despre criticile Papei Benedict al XVI-lea, pe gandul.info.