Pânza de păianjen este un conductor de căldură mai bun decât cuprul

08 03. 2012, 12:32

Inginerul Xinwei Wang din Iowa, SUA, a vrut să cerceteze mai amănunțit proprietatea de conductivitate termică a pânzei de păianjen așa că și-a comandat opt păianjeni Nephila clavipes, una dintre cele mai mari specii de păianjeni araneomorfi din lume, pe care i-a instalat în serele Universității din statul Iowa.

Wang, care este un profesor asociat Universității din Iowa pe materie de inginerie mecanică, studiază abilitatea materialelor de a conduce căldura. El a căutat să găsească materiale organice care să permită un transfer termic eficient, similar diamantelor, cuprului sau aluminiului.

În urma testelor efectuate de acesta a reieșit că pânza de păianjen are un grad de conductivitate de 416 watti per metru Kelvin, în comparație cu cuprul care are 401 watti per metru Kelvin (ca fapt divers, pielea umană are un grad de conductivitate termică de numai 0.6 watti per metru Kelvin) .

Pânza de păianjen este un material foarte rezistent, foarte elastic, foarte subțire (numai 4 microni grosime față de 60 microni ai firului de păr) și care conduce temperatura mai bine atunci când este tensionată.

Descoperirea inginerului ar putea revoluționa mai multe industrii active ale zilelor noastre, fiind posibil ca în viitor să avem componente electronice cu sisteme avansate de disipare a căldurii pe bază de pânză de păianjen sau haine care să ajute vara la răcorirea corpului prin eliminarea rapidă a căldurii.

Ca o concluzie finala, Wang a declarat că pânza de păianjen este cel mai eficient material organic în materie de conductivitate termică, singurele materiale mai eficiente fiind argintul și diamantul.