Panourile solare transparente ar putea ajunge geamurile viitorului

De: Dragos Tanase / 23.07.2012, 12:00
Panourile solare transparente ar putea ajunge geamurile viitorului
Mai mulți cercetători de UCLA au creat celule solare de înaltă performanță, transparente, deschizând noi posibilități pentru constructori cu privire la încorporarea surselor alternative de electricitate în clădiri.

Chimiștii și biochimiștii de la UCLA și-au prezentat invenția în ultima ediție a jurnalului de știință ACS Nano spunând că celulele solare polimerile transparente deschid noi posibilități în domeniul generării de energie electrică și arhitectură.

Celulele generează electricitate cu o eficiență de 4 procente care, deși pare puțin, se încadrează în standardele comerciale. Panourile absorb energia solară din spectrul infraroșu dar permit aproximativ 2/3 din lumina vizibilă ochiului uman să treacă.

De asemenea cercetătorii au publicat și crearea unui conductor nou, care să colecteze electricitatea de la celulele solare, care va înlocui catodul metalic tradițional.

Paul S. Weiss, directorul Institutului California NanoSystems din cadrul UCLA și UC Santa Barbara a declarat că este extrem de încântat de cele două invenții care vor ajuta la construirea geamurilor viitorului, cu panouri solare încorporate în ele.

Rămâne de vâzut dacă această tehnologie va avea succes în rândul constructorilor și mai ales a arhitecților care vor proiecta clădirile viitorului.