La ora actuală, pe piață se găsesc panouri solare în două tipuri: fotovoltaice (care captează energia solară și o transformă în curent electric) și colectoare termice (care „fură” căldura soarelui și o transferă către centrală).
Compania britanică Naked Energy a găsit o modalitate să le îmbine prin crearea tuburilor Vertu.
Înăuntrul fiecărui tub, etanșat, există un set de celule fotovoltaice care captează energia solară, iar razele solare care le lovesc încălzesc interiorul tuburilor, generând astfel energie termică transferată prin tehnologia proprie de termosifonare.
Transferul termic reușește să mențină celulele fotovoltaice la o temperatură optimă de lucru, oferind în același timp și o sursă alternativă de încălzire a apei care poate ajuta la reducerea costurilor încălzirii unei clădiri.
În alte cuvinte, design-ul hibrid face din tuburile Vertu să fie cu 46% mai eficiente decât panourile solare tradiționale.
La ora actuală, Naked Energy lucrează la perfecționarea produsului lor împreună cu cercetători ai Colegiului Imperial din Londra pentru a-i mări eficiența și intenționează să îl scoată la vânzare imediat ce sunt mulțumiți de performanțele acestuia.