Pancreatita, boala de care sufera Teo Trandafir
Ce este
pancreatita
Pancreatita are loc atunci cand se inflameaza pancreasul, o
glanda cu dimensiune mare localizata in spatele stomacului.
Glanda aceasta serveste organismul in doua feluri. Mai intai, ea
produce insulina si glucagonul, doi hormoni care regleaza
metabolismul carbohidratilor. In acest mod, pancreasul functioneaza
pentru a ajuta normalizarea nivelului de zahar in sangele
organismului. In al doilea rand, pancreasul nu doar secreta
hormoni, ci si produce enzima digestiva.
Enzima este o substanta care accelereaza reactiile biochimice.
Enzima digestiva, apoi, contribuie la digestie prin cresterea
ritmului in care organismul descompune mancarea.
Cand apare pancreatita, de obicei se datoreaza enzimei digestive
care ataca si digera pancreasul, care a produs-o la inceput.
Netratata, pancreatita acuta evolueaza spre icter, glicemie
crescuta si chiar cancer pancreatic.
In cazurile severe, tensiunea arteriala se prabuseste, se
altereaza starea de constienta, bolnavul putand intra chiar in
coma. Pancreatita acuta are o incidenta de 30-50 de cazuri/100.000
locuitori/an, incluzand atat formele usoare, cat si formele
complicate.
Pancreatita reprezinta inflamatia
pancreasului
Pancreatita – Acuta
sau Cronica?
Pancreatita variaza in severitate. Desi simptomele manifestate
pot fi asemanatoare, efectele asupra corpului difera de la o
extrema la alta. Ea se prezinta in doua feluri:
Pancreatita Acuta – Inflamatie care in
general dureaza cateva zilei si apoi trece, de cele mai multe ori
in recuperare completa. Atacurile acute continue pot duce la boala
cronica.
Pancreatita Cronica – Are loc atunci
cand inflamarea pancreasului este grava sau repetata.
Cazurile cronice sunt mult mai serioase decat cele acute fiindca
semnaleaza un pericol permanent asupra pancreasului si pot crea mai
departe complicatii cum ar fi diabetul sau deficiente de vitamine.
B12, o vitamina esentiala pentru formarea celulelor rosii in sange,
pentru metabolismul grasimii si al carbohidratilor, poate ajunge la
un nivel periculos de scazut cu astfel de deficiente.
Cele mai frecvente cauze de aparitie a pancreatitei acute
sunt:
–
Ingestia de alcool (etilism acut sau cronic) si/sau alimente.
In urma unor festinuri alimentare, enzimele pancreasului pot fi
secretate in exces si apare fenomenul de autodistrugere a
pancreasului.
In general, pancreatita acuta apare dupa o perioada de post
prelungit, cand se face o trecere brusca de la o alimentatie
vegetariana la una bogata in alimente grele (miel, porc etc.).
Pancreatita acuta apare dupa perioada de
post prelungit
-Litiaza biliara (calculi biliari)
Cauze mai putin frecvente ale pancreatitei sunt:
-Medicamentele (sulfonamide, diuretice tiazide);
-Calciul scazut in sange;
-Traumatismele abdominale;
-Incarcarea sangelui cu grasimi;
-Infectiile virale (oreion);
-Uneori pancreatitele sunt rezultatul unor factori ereditari,
aparand ca o afectiune autozomal dominanta prin mutatia genei
tripsinogenului cationic PRSS1, mutatie care determina activarea
prematura a tripsinogenului la tripsina.
Simptome
Simptomele principale ale
pancreatitei
Pancreatita acuta se caracterizeaza
prin simptomatologie cu debut brusc, intens si violent:
– durere abdominala severa cu localizare in jumatatea superioara
a abdomenului si cu iradiere in spate si umar stang si este
rezistenta la analgezice obisnuite. Se agraveaza la alimentatie
(mai ales la produse bogate in grasimi).
– sensibilitate abdominala la palpare, perete abdominal
edematiat, abdomen umflat, aparare musculara in epigastru si zonele
adiacente
– greturi, varsaturi (alimentare, bilioase, mixte)
– diaree si oprirea tranzitului intestinal
– stare generala alterata – pacient tahicardic, febril, agitat,
cu transpiratii reci pana la aparitia socului si instabilitatii
hemodinamice generale.
Pancreatita acuta severa asociaza semne de insuficienta organica
multipla, cu afectarea respiratiei, functiei renale si
cerebrale.
Pancreatita cronica – simptomatologia
ei seamana foarte mult cu cea a pancreatitei acute (in special in
momentul „atacului”). Durerea este constanta, are aceeasi
localizare si iradiere si in cazul unor pacienti poate afecta
serios calitatea vietii.
Alte simptome: scadere ponderala semnificativa, prin afectarea
absorbtiei principiilor alimentare (ca rezultat al insuficientei
pancreasului exocrin ce devine in timp incapabil sa secrete enzime
necesare digestiei corespunzatoare a alimentelor, ca rezultat al
fibrozei extensive ce caracterizeaza pancreatita cronica).
Pacientii prezinta steatoree (diaree cauzata de malabsorbtia
lipidelor, ce are un miros ranced, fetid) si tulburari de
alimentatie, in special cand consuma alimente bogate in proteine si
lipide. In timp, pacientii pot dezvolta si diabet zaharat (prin
prinderea in procesul patologic a componentei endocrine).
Tratament
Tratarea pancreatitei acute trebuie sa se
faca numai in cadrul unui spital
In ultimii 15-20 de ani, numarul bolnavilor de pancreatita acuta
a crescut in mod considerabil. Un rol important in aparitia acestei
boli il au dereglarea principiilor unei alimentatii rationale si
folosirea necorespunzatoare a alcoolului.
Tratarea pancreatitei acute trebuie sa se faca numai in cadrul
unui spital, deoarece tratamentul facut acasa poate fi periculos
pentru viata persoanei respective. Inainte de internarea in spital
alimentele ii sunt contraindicate bolnavului. I se permite sa bea
doar cate o jumatate de pahar cu apa minerala plata. Dupa
externarea din spital, alimentatia in conditii domestice trebuie sa
respecte o anumita dieta, recomandata de catre medic.
Tratament profilactic:
combatarea obezitatii, renuntarea la alcool, evitarea
pranzurilor copioase, tratamentul infectiilor cailor biliare, al
litiazei biliare, al dezechilibrelor metabolice si al infectiilor
cu germeni cu tropism pancreatic (BK, leptospire, virus urlian,
virusuri coxackie, EBV, Aspergillus).
Tratament
curativ
– medical: analgezice (xilina, procaina; nu
derivati morfinici, deoarece au efect spastic asupra sfincterului
Oddi), reechilibrare hidroelectrolitica (ser fiziologic, glucoza 5%
– administrate pe cateter venos central, sub controlul diurezei, al
TA si al PVC), reducerea secretiei prancreatice (parasimpatolitice
– atropina, IPP sau blocanti H2, refrigerare gastrica, aspiratie
continua prin sonda nazogastrica, substituirea alimentatiei orale
cu nutritie parenterala, agenti antienzimatici – aprotininum:
Trasylol, Gordox), protectie antibiotica (cefalosporina,
aminoglicozid, metronidazol). Concomitent, se va institui si
tratamentul complicatiilor viscerale asociate (insuficienta
respiratorie, hepatica, renala, miocardica).
– chirurgical: se practica in
caz de complicatii pancreatice (necroze extinse, abcese sau
chisturi pancreatice) sau extrapancreatice (fistule digestive,
perforatii de tub digestiv, hemoragii digestive).
Teo Trandafir
sufera de pancreatita acuta
Teo Trandafir
Cel mai recent caz al unei persoane publice de la noi care
sufera de aceasta boala este cel al lui Teo Trandafir.
Teo sufera de pancreatita acuta si a fost supusa, in urma cu o
saptamana, unei interventii chirurgicale dificile.
„Doamna Teodora Trandafir se lupta cu pancreatita severa
necrozata. Chiar daca nu exista o amenintare directa si imediata
asupra vietii ei, boala in sine este periculoasa pentru viata
pacientului si imprevizibila. Se afla sub tratament masiv de
terapie intensiva si are nevoie de ingrijire interdisciplinara
optima.
Se afla sub anestezie generala si, momentan, nu poate
comunica”, au declarat reprezentantii Spitalului Universitar din
Viena.