Jean Twenge, profesoară de psihologie la Universitatea San Diego State, a încercat să afle care este adevărul despre vârsta adevărată până la care o femeie poate avea un copil.
Depășise pragul de 30 de ani și se simțea presată de informațiile referitoare la subiect, ba chiar și de sfaturile medicilor. Și ea dorea să rămână gravidă și era terorizată de faptul că nu va mai putea avea copii, luând în calcul statisticile de până acum.
Cercetătoarea Jean a dorit să afle adevărul, apoi a scris și o carte în acest sens.
„Am observat că multe din lucrurile pe care le citeam pe Internet și în cărți erau fie complet sau parțial greșite, fie dintr-o sursă care nu era demnă de încredere. Fiind cercetătoare, mă deranja să văd că atâtea femei primeau informații false. Am spus tuturor prietenelor mele ceea ce am descoperit, dar apoi mi-am dat seama că pot ajunge la mai multe femei scriind o carte„, a explicat Twenge.
Specialiștii ne-au informat că fertilitatea scade odată cu înaintarea în vârstă, lucru care este adevărat, dar asta nu înseamnă că nu mai poți rămâne însărcinată.
În studiile generale despre graviditate se arată faptul că o femeie cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 de ani are 30% șanse să nu devină mamă. Dacă o femeie are șanse de 20% să rămână însărcinată la 30 de ani, acestea scad la 5% pentru vârsta de 40 de ani.
„O afirmație foarte des citată este aceea că una din trei femei cu vârste cuprinse între 35 și 39 de ani nu va reuși să rămână însărcinată după un an de încercări. Toată lumea menționează că ea se bazează pe un articol publicat în 2004 în jurnalul Human Reproduction, însă sursa datelor este rareori menționată: statistici franceze despre nașteri bazate pe informații colectate între 1670 și 1830. De asemenea, afirmația că o femeie cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 de ani are 30% șanse să nu aibă copii se bazează tot pe calcule efectuate pe populații istorice„, notează Twenge.
„Milioane de femei primesc sfaturi despre când să rămână însărcinate pe baza unor statistici dintr-o perioadă în care nu existau electricitate, antibiotice sau tratamente de fertilitate„, mai adaugă cercetătoarea.
Twenge nu este singura care a ajuns la acest rezultat, ci și Kenneth Rothman și Anne Steiner, care în urma unor studii, au concluzionat că șansele unei femei de a rămâne gravidă până la vârsta de 40 de ani nu scad dramatic.
Cercetarea profesorului David Dunson a arătat că, în cazul în care făceau sex de două ori pe săptămână, 82% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 39 de ani rămâneau însărcinate în maxim un an, față de 86% din femeile cu vârste cuprinse între 27 și 34 de ani.
„În studiul efectuat de Dunson asupra femeilor moderne, diferența în rata sarcinilor la vârsta de 28 de ani și cea la 37 de ani este de doar 4%„, subliniază Twenge.
„Fertilitatea este relativ stabilă până la sfârșitul celui de-al patrulea deceniu din viață, punctul de inflexiune fiind undeva în jurul vârstei de 38 sau 39 de ani„, explică cercetătoarea Twenge, autoarea cărții „The Impatient Woman”s Guide to Getting Pregnant„.
Citește mai multe detalii despre când este prea târziu să rămâi însărcinată, pe Descoperă.ro