Painea necoapta, mai sanatoasa decat cea clasica?

Apropo.ro / 09.05.2002, 19:42
Painea necoapta, mai sanatoasa decat cea clasica?
Painea naturala "Azime" sau inlocuitorul de paine, cum i se mai spune, este un aliment dietetic. Oradeanca Malina Patroc spune despre ciudatul produs, al carui aspect seamana mult cu coaja de copac, ca poate fi consumat ca atare, dar din el se pot prepara si alte alimente. "Cel

Painea naturala „Azime” sau inlocuitorul de paine, cum i se mai spune, este un aliment dietetic. Oradeanca Malina Patroc spune despre ciudatul produs, al carui aspect seamana mult cu coaja de copac, ca poate fi consumat ca atare, dar din el se pot prepara si alte alimente.

„Cel mai simplu e sa-l amesteci cu lapte. Dar din aceste foi se pot face prajituri excelente sau chiar chiftele. Totul depinde de imaginatia bucatarului”.

Fara foc

Particularitatea painii care inlocuieste painea consta in faptul ca, pentru pregatirea ei, nu se foloseste focul. Aluatul este compus din tarate de grau, chimen – pentru gust – si apa.

Dupa framantare, aluatul se preseaza in forme speciale si apoi e deshidratat in incaperi speciale, unde temperatura nu depaseste 37 de grade. „Este foarte important ca alimentele naturale sa nu fie gatite la temperaturi mai mari decat temperatura corpului uman, fiindca dincolo de acest nivel azimele, componenta esentiala a acestor alimente, sunt distruse”.

Painea, dusmanul nostru

De ani de zile, Malina a inlocuit „painea cea de toate zilele” cu „ruda” ei naturala. Oradeanca sustine ca painea, alimentul cel mai la indemana romanilor, este foarte nesanatoasa.

„Fiind supusa unui triplu proces de fermentatie si coacere, din painea alba dispare suportul energetic, ramanand doar o materie care creeaza acea senzatie de satietate si somnolenta de dupa fiecare masa copioasa. Asa se explica faptul ca excesul de produse de panificatie poate determina aparitia mai multor boli, dintre care cea mai frecventa e obezitatea”.

Alimentul universal

Painea naturala isi pastreaza toate calitatile enzimatice si proteice. „Nu ingrasa, din contra, este foarte eficienta in curele de slabire”. Malina spune ca painea naturala e eficienta si recomandata in caz de constipatie, spasmofilie, ulcer, afectiuni ale tiroidei etc.

„Azima este un aliment universal ce poate fi identificat in toate produsele naturale. Aceasta paine se poate consuma ca inlocuitor de paine obisnuita, din ea se pot prepara sandvisuri sau prajituri, din pulberea de azime se pot face mici, carnaciori sau chiar chiftele. Ies super! Dupa ce te obisnuiesti, nu mai poti sa-ti imaginezi o masa fara ele”.

Malina sustine ca azima contribuie semnificativ la detoxifierea organismului. Aceasta e una din explicatiile faptului ca, de cand consuma exclusiv alimente naturiste, se simte mai plina de energie.

Economie

Painea naturala poate face minuni si in buzunarele consumatorilor ei. Fiind foarte hranitoare, ea se consuma in cantitati mici. Malina Patroc spune ca o jumatate de kilogram ii este suficienta pentru o saptamana.

Astfel, ea cheltuie pe painea naturala mai putin decat daca ar cumpara paine coapta de la un magazin de panificatie. Un pachet de 200 de grame de Azime costa 20.000 lei.

Azime

Painea „minune” preferata de Malina este produsa de Universitatea Elta in laboratoarele ei din Comanesti (Bacau). Pe site-ul asociatiei se spune ca azima, elementul de baza al painii naturale, „este un produs viu, bine asimilat de organism, astfel incat ea devine un polimedicament cu actiune terapeutica”.

Fiind determinant bazica, azima reduce drastic aciditatea din cavitatea bucala, stomacala, intestinala, producatorii recomandand alimentul naturist si in combaterea arterosclerozei.

Naturistii

Adeptii alimentatiei naturiste nu gatesc niciodata hrana pe care o consuma. Malina n-a mai mancat produse preparate la foc de 5 ani. Cei mai radicali dintre naturisti nu consuma carne, zahar, sare, lapte pasteurizat, ci doar miere, lapte nepasteurizat, cereale, legume si legume sau fructe in stare naturala.

Desi sustin ca mancarurile pe care le consuma trebuie sa arate ochiului forma cu care acesta s-a obisnuit de-a lungul anilor, carnaciorii naturisti sunt facuti din branzeturi deshidratate iar ciorba de burta, care seamana la gust cu „originalul”, contine doar lapte batut, condimente si zarzavaturi albe.

Florin Budea [Bihoreanul]