(P) Curatenia sanatoasa, un obicei scump?

26 09. 2013, 15:14

Orice am face si in orice spatiu ne-am afla, acesta a fost curatat cu detergenti, iar noi purtam de asemenea haine care au fost spalate cu detergenti. De aceea trebuie sa acordam mai multa atentie alegerii acestor produse.

Alternativele pe care ni le ofera piata sunt multiple, insa ele se impart in doua categorii: detergenti pe baza de produse chimice si detergenti naturali (bio) – acestia din urma nu trebuie confundati cu detergentii biodegradabili, care nu sunt neaparat naturali.

Cum alegem intre produsele chimice si cele naturale? Pornim de la ce anume ne dorim de la un detergent.

Sa fie eficient

Daca mai tineti minte cat de bine se spalau geamurile cu otet si cum se curata blatul de la bucatarie cu bicarbonat de sodiu, atunci o sa va dati seama ca se pot face produse eficiente si din ingrediente naturale. Nuca de cocos, de exemplu, este un surfactant natural cu o putere de curatare similara cu cea a unui detergent chimic si se afla la baza multor produse de curatenie ecologice. Detergentii bio au o eficienta ridicata, iar producatorii au dezvoltat game care ofera o alternativa pentru absolut orice produs de curatenie obisnuit, de la degresant pentru bucatarie la solutie de curatat toaleta sau inalbitor de rufe.

Gasiti aici gama de produse de curatenie BIO de la www.bioproducts.ro

Sa aiba un pret bun

In ciuda a ceea ce s-ar crede, detergentii bio au preturi similare cu cei obisnuiti. Ca exemplu, un detergent de rufe care costa 48 lei ajunge la 50 de spalari, iar un detergent care costa 30 de lei ajunge la 29 de spalari, adica aproximativ 1 leu/spalare. Detergentii obisnuiti costa in jur de 25 lei si ajung la 20-25 de spalari, adica tot 1 leu pe spalare.

Sa nu lase reziduuri toxice in casa sau in haine

Aceasta este o preocupare pe care o au in special cei cu copii mici sau cu probleme de sensibilitate a pielii ori alergii, insa ar trebui sa fie un subiect important pentru toata lumea. Nimeni nu vrea de fapt sa se imbrace cu haine cu urme de balsam de rufe chimic, sa manance pe o masa curatata cu    fosfati sau sa faca baie in clor. Atunci cand cureti podeaua, cada, chiuveta cu produse care contin clor sau fosfati o parte din ele va ramane pe suprafata respectiva si se va transfera pe piele.

Sa nu afecteze mediul inconjurator

Detergentii obisnuiti sunt compusi din ingrediente chimice rezistente la actiunea oxigenului si a microorganismelor, care ar trebui sa-i descompuna, asa ca nu se pot elimina si raman in apele reziduale, ajungand de acolo in mediu acvatic si in panza freatica.. si in continuare inapoi la noi.

Ce alegem asadar? Un detergent obisnuit, ale carui ingrediente de origine chimica nici macar nu sunt trecute pe eticheta, care ne afecteaza pe noi si natura si care costa la fel ca unul bio? Sau un detergent la fel de eficient, din ingrediente naturale, care odata ajuns in apele reziduale este descompus si care nu ne face niciun rau?

Daca optati pentru varianta sanatoasa gasiti aici toate produsele necesare pentru curatenie:

www.bioproducts.ro