Oua de dinozaur fosilizate, descoperite în China
Fragmentele fosilizate descoperite în provincia Jiangxi din sudul Chinei provin din zona bazinului animalului, au precizat cercetatorii într-un articol din revista Science din 15 aprilie.
Fosila nu permite totuși stabilirea cu certitudine a faptului ca dinozaurii ar fi stramoșii pasarilor, au spus cercetatorii, dar ar trebui sa permita lamurirea legaturilor dintre dinozauri, reptile și pasari. Pelvisul și ouale fosilizate aparțin fara îndoiala unui oviraptor, subgrupa a teropodelor (subordin de reptile dinozauriene carnivore, bipede, de dimensiuni uriașe). Majoritatea paleontologilor cred ca teropodele au fost stramoșii pasarilor moderne. Animalul ar fi masurat patru metri lungime, potrivit cercetatorilor.
Aceasta descoperire sugereaza ca oviraptorii depuneau cîte doua oua odata și repetau procesul pîna își umpleau cuibul, așa cum fac pasarile moderne. Crocodilii depun mai multe, o singura data, dar acestea nu au coaja ci sînt acoperite de o membrana, a explicat Tamaki Sato, paleontolog de la muzeul de istorie naturala din Ottawa, care a condus echipa ce a realizat studiul.
Cele doua oua de oviraptor sînt foarte asemanatoare celor de pasare, dar coaja lor nu este suficient formata pentru ca cercetatorii sa fie siguri. Ei cred ca unele aspecte ale sistemului reproducator de la acest dinozaur seamana și cu cel al reptilelor primitive și cu cel al pasarilor de azi. Dinozaurul avea doua ovare și doua oviducte, așa cum au crocodilii de azi. Pasarile moderne nu au decît un ovar și un oviduct, prin care iese oul. Însa la oviraptor, spre deosebire de crocodil, fiecare ovar produce cîte un singur ou, ca la pasari, au precizat cercetatorii.
Mediafax