Otita, dușmanul tacut
Otita medie este una dintre complicațiile frecvente ale infecțiilor de cai respiratorii superioare la copii. Frecvența maxima este tipica pentru copilul mic, 75% din otitele medii debutînd înainte de 4 ani.
Otita medie acuta se manifesta prin otalgie (durere de ureche) însoțita de inflamația timpanului, cu sau fara supurație externa. În cele mai multe cazuri, este vorba de o inflamație supraacuta asociata cu infecția cailor aeriene superioare, principalii agenți etiologici ai infecției bacteriene fiind reprezentați de Streptococus pneumoniae și Haemophilus influenzae.
Otita medie seroasa se caracterizeaza prin prezența unui lichid gros și lipicios în urechea medie, iar uneori copilul poate sa nu aiba nici un simptom. De obicei, otita medie seroasa se manifesta prin hipoacuzie – care reprezinta primul semn al bolii -, disconfort local sau senzație de ureche înfundata.
Avînd în vedere evoluția lenta a bolii și faptul ca mult timp copilul își ignora suferința, daca se suspecteaza o otita, hipoacuzia poate fi descoperita studiind comportamentul copilului la zgomot, apariția unei întîrzieri în vorbire, persistența unei scaderi a auzului în urma unei raceli sau a unei gripe.
La adult, simptomul principal al unei otite medii seroase este hipoacuzia de transmisie, variabila ca intensitate, însoțita de senzație de ureche înfundata, zgomote în ureche (acufene) cu tonalitate joasa și uneori, de senzații de vertij.
Majoritatea otitelor medii seroase regreseaza spontan, dar un nou puseu inflamator poate determina reactivarea lor. Tratamentul medicamentos se orienteaza spre afecțiunea care a favorizat apariția otitei.
Astfel, rinofaringitele se trateaza cu antiinflamatorii și mucolitice în aerosoli, iar adenoiditele hipertrofice se opereaza. Sînt indicate antibioticele cu spectru larg (amoxicilina), cefaclorul, cotrimoxazolul, trimetoprimul și eritromicina. Prescrierea acestora se va face doar de catre medic.
Cea mai temuta complicație tardiva a episoadelor repetate de otita medie, însoțite de disfuncția trompei lui Eustachio, este hipoacuzia.
De aceea, îndepartarea secreției din urechea medie prin tratament chirurgical are o importanța deosebita pentru copiii care se afla la vîrsta dezvoltarii vorbirii și a limbajului. În ultima vreme se foloseste timpanotomia laser, care asigura un drenaj de 8-10 zile, dupa care timpanul se cicatrizeaza fara complicații sau tulburari de auz.
Sursa: ProTv Magazin