Se stie ca osteoporoza este o boala tacuta, dar grea. De multe ori o porti pe picioare pana la prima fractura, fara sa banuiesti ca o ai. Se mai stie ca ea afecteaza în special femeile aflate la a doua tinerete. Daca deții toate aceste informații și totuși nu te înspaimanta gandul ca ai putea sa te îmbolnavești și tu, iata cateva cifre care te vor determina sa faci un control medical preventiv.
75 milioane de persoane afectate de osteoporoza
Osteoporoza, cunoscuta și sub numele de boala oaselor poroase, este o afecțiune a sistemului osos, caracterizata prin perturbari structurale ale oaselor: acestea devin fragile și se rup mai ușor. Cauzele apariției sunt multiple: scaderea nivelului de estrogen în perioada menopauzei, fumatul, consumul excesiv de alcool, lipsa efectuarii exercițiilor fizice, consumul necorespunzator de calciu, factorii genetici. Bolile și medicamentele utilizate în tratarea acestora (chimioterapia, tratamentul bolii tiroidiene, terapia cronica cu corticosteroizi, diabetul, boli renale cronice) pot duce la instalarea osteoporozei.
Statisticile arata ca 75 de milioane de persoane din Europa, Statele Unite și Japonia sufera de osteoporoza. Doamnele bat recordul, o treime din femeile aflate la menopauza, cu varste peste 50 de ani, fiind afectate de aceasta boala. În Romania sunt, la ora actuala, aproximativ 1,5 milioane de femei care sufera de osteoporoza. Si, poate ca nu boala ar fi atat de grea, cat fractura osteoporotica, ce face ravagii în randul pacientelor. La fiecare 30 de secunde, cineva din Europa sufera o fractura cauzata de osteoporoza. Iar cea mai de temut este fractura de șold. Riscul unei femei de a deceda ca urmare a complicațiilor unei fracturi de șold este egal cu riscul de a deceda din cauza cancerului de san.
Tratament cu o tableta pe luna
Costurile medicale pentru tratamentul celor 2,3 milioane de fracturi cauzate de osteoporoza în Europa și Statele Unite însumeaza anual cel puțin 27 miliarde dolari. Așa ca specialiștii s-au gandit sa se concentreze pe tratamentul osteoporozei, încat sa-l faca accesibil tuturor pacienților, sa fie ușor de administrat și mai ales sa nu fie scump. Daca pana acum pastilele pentru osteoporoza de pe piața se administrau saptamanal și zilnic (o tableta pe saptamana, respectiv una pe zi), de acum exista un nou bifosfonat, care se administreaza o data pe luna.
„Studiile au demonstrat ca 71% dintre femeile cu osteoporoza au preferat tratamentul o data pe luna, comparativ cu doar 29% dintre femei care au preferat tratamentul saptamanal”, ne-a declarat prof. dr. Horațiu Boloșiu, președintele Societații Romane de Reumatologie. Pana la lansarea acestui tratament lunar (unicul din lume la ora actuala), aproximativ 30% dintre paciente renunțau la tratamentele existente în primele 3 luni.
Aproape 80% dintre pacientele în tratament cu bifosfonați cu administrare zilnica renunța la tratament dupa cel mult un an, iar pana la 60% dintre pacientele în tratament cu bifosfonați cu administrare saptamanala renunța la tratament cam tot dupa un an. Si ce e mai important decat sa nu întrerupi tratamentul?