Academia de film americană a dezvăluit listele scurte pentru nominalizări la 10 dintre premiile Oscar 2022, iar România a fost omisă din categoria dedicată lungmetrajelor internaționale. „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, de Radu Jude, marele câştigător al Berlinalei de anul acesta, a fost propunerea României pentru o nominalizare pentru gala din 2022.
15 lungmetraje internaționale au fost alese din cele eligibile propuse anul acesta de 92 de țări. Printre cele intrate pe lista scurtă pentru o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj international se numara „A Hero” (Iran), „Hand of God” (Italia), „Drive My Car” (Japonia), „Flee” (Danemarca). Totuși, „Titane”, din Franța, care a câștigat Palme D’Or la Cannes, nu a reușit să intre pe lista scurtă.
CITEȘTE ȘI: TOP 10: Cele mai bune scenarii de filme ale secolului 21 (VIDEO)
Cele 10 categorii pentru care au fost anunțate listele scurte sunt, în afara filmelor internaționale, documentar, scurtmetraj documentar, machiaj și coafură, coloană sonoră, cântec original, scurtmetraj animat, scurtmetraj live-action, efecte vizuale și sunet.
Anul acesta au fost eligibile 108 documentare, iar 15 au fost incluse pe lista scurtă pentru nominalizare la Oscar. Dintre acestea se numără „Summer of Soul”, „The Rescue”, „The Velvet Underground” și „Flee”. Acesta din urmă ar putea deveni primul film nominalizat pentru cel mai bun documentar, cel mai bun lungmetraj internațional și cea mai bună animație. Pelicula lui Jonas Poher Rasmussen spune o poveste intimă a vieții lui „Amin” (un pseudonim), care prezintă extraordinara sa evadare din Afganistan ca un copil refugiat.
Jonny Greenwood a fost inclus pe două liste scurte, pentru coloanele sonore ale filmelor „The Power of the Dog” și „Spencer”. Au mai fost nominalizați compozitorii Hans Zimmer („Dune”), Kris Bowers („King Richard”) și Jeymes Samuel („The Harder They Fall”). În total, 136 de coloane sonore au fost eligibile.
Lista scurtă de cântece originale este încărcată cu vedete din lumea muzicii, inclusiv Billie Eilish („No Time To Die”), Beyonce („Be Alive”), Jay-Z („Guns Go Bang”), Ariana Grande („Just Look Up ”) și U2 (“Your Song Saved My Life”). Un total de 84 de cântece au fost eligibile.
Categoria efectelor vizuale a revenit cu concurenți de succes care au fost în mare parte absenți în cursa de anul trecut. Din cauza pandemiei, care a determinat mutarea multor premiere din 2020 în 2021, anul trecut a fost primul din 2009 în care lista scurtă la această categorie nu conținea cel puțin un film Marvel. Dar lista din acest an fac parte titlurile Marvel „Black Widow”, „Shang Chi” și „Eternals”, alături de producția Sony / Marvel „Spider-Man: Far From Home”. „Spider-Man 2”, din 2004, este cel mai recent film cu supereroi care a câștigat un Oscar pentru efecte vizuale.
CITEȘTE ȘI: TOP 3: Cele mai bune filme de comedie americane din istorie
Listele scurte complete pentru nominalizări se găsesc AICI.
Procesul de votare pentru nominalizări are loc din 27 ianuarie până pe 1 februarie. Nominalizările vor fi anunțate pe 8 februarie.
Cea de-a 94-a ediție a premiilor Oscar este programată să aibă loc pe 27 martie, la Dolby Theatre din Los Angeles.
Marele câștigător al celei de-a 93-a gale a fost producția Searchlight „Nomadland”, care a primit trei premii, pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, Chloe Zhao – devenită abia a doua femeie din istoria galei care primește acest trofeu -, și cel mai bun rol principal feminin, Frances McDormand.
CITEȘTE ȘI: ”Dune: Part 2” are data de lansare stabilită pentru 2023
NBR Awards: Paul Thomas Anderson, premiat pentru regie și cel mai bun film, „Licorice Pizza”
Foto: Netflix