Numele categoriei s-a schimbat de-a lungul timpului: iniţial se numea „cele mai bune efecte de inginerie”, iar între 1965 şi 1972 a devenit „cele mai bune efecte speciale vizuale”. Denumirea actuală datează din 1978.
Primul film care a câştigat în 1928 un premiu Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale a fost „Wings”, fiind urmat de „The Thief o Bagdad” şi „War of The Worlds. Printre filmele rememorate în acest videoclip impresionant se regăsesc filme epice sau de acţiune, drame sau comedii şi, desigur, filme de science-fiction. Titluri precum „Heart of the North” (1938), „Thief of Bagdagť (1940), „Steel Sharks” (1943), „War of The Worlds” (1953), „Alien” (1979), „Indiana Jones: Riders of Lost Arch” (1981), „Matrix” (1999) sau „Inception” sunt câteva dintre ele.
„Wings” un film de război din 1928 regizat de William A. Wellman, care a luat şi premiul Oscar pentru cel mai bun film al anului, prezintă povestea a doi bărbaţi care se îndrăgostesc de aceeaşi femeie şi se înrolează în armata aerului în timpul Primului Război Mondial.
Ultimul film care a câştigat Oscarul la această categorie spectaculoasă este „Interstellar” în regia lui Christopher Nolan, la ediţia din 2015.
Anul acesta statueta pentru ”cele mai bune efecte vizuale” este disputată de „Ex Machina”, „Mad Max: Fury Road” , „Mars”, „The Revenant” şi „Stars Wars: The Force Awakens”. Câştigătorul va fi aflat duminică, 28 februarie, când va avea loc gala celei de-a 88-a ediţii a premiilor Oscar.
Pentru ca un film să fie eligibil la această categorie trebuie să includă o imagine creată, care nu este disponibilă pentru filmat. De exemplu, crearea digitală a unei clădiri existente nu face un film eligibil la această categorie, în schimb recrearea unui oraş antic face ca filmul respectiv să poată fi nominalizat pentru cele mai bune efecte vizuale.