Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) prezice… foametea

08 11. 2013, 10:40

În ceea ce privește nucile de cocos, utilizate pe scară largă în industria alimentară și industria cosmetică, cererea mondială crește în prezent cu 10% pe an, în timp ce producția crește doar cu 2%.

Pe vremea.apropo.ro găsești vremea pe 15 zile

Problemele sunt legate de îmbătrânirea palmierilor de cocos în principalele țări producătoare de asemenea materii prime . Dacă un palmier poate da până la 100 de nuci de cocos pe an, acum recolta în zona Asiei și Pacificului – principalul furnizor de asemenea nuci – este de aproximativ 40. Vârsta celei mai mari părți a palmierilor este de peste 50 de ani și după această vârstă recolta se reduce.

Anul viitor, din cauza secetei este prezisă o reducere a recoltei de boabe de cacao în Africa de Vest, care furnizează aproximativ 70% din materiile prime la nivel mondial pentru producția de ciocolată.

De la începutul acestui an, prețurile la produsul original au crescut cu peste 20%. Este afectată și creșterea consumului, în SUA și Europa Occidentală cumpărătorul preferând tot mai mult ciocolata neagră, pentru care sunt necesare mai multe boabe de cacao decât pentru ciocolata cu lapte.

Se așteaptă și o scumpire a vinurilor. Recent, compania financiară Morgan Stanley a anunțat că potrivit rezultatelor anului trecut, cererea de vinuri a depășit oferta cu 300 de milioane de cutii, ceea ce este un record în întreaga istorie, în timp ce producția a ajuns la cel mai scăzut nivel.

Potrivit estimărilor ONU, în anul 2050 pentru a putea hrăni toți oamenii de pe Pământ, volumul producției de alimente trebuie să fie mărit de 2 ori, în timp ce în prezent, datorită lipsei de terenuri noi, creșteri riscurilor de mediu și nivelului scăzut al investițiilor în agricultură, posibilitățile industriei alimentare au ajuns la limită.

Totuși, expertul indian, Devinder Sharma estimează că alimentele care sunt produse în prezent ar fi de ajuns pentru 11,5 miliarde de oameni. Pur și simplu alimentele care există acum trebuie să fie distribuite mai bine și folosite cu mai multă atenție.