Orașul care îmbolnavește

08 09. 2004, 16:29
"Aceasta zona poate dauna grav sanatații" - avertismentul ar putea fi pus pe panouri în multe locuri ale Timișoarei. Așa, timișorenii ar ști la ce riscuri se expun atunci când trec printr-o anumita zona a orașului sau în cazul în care chiar locuiesc acolo.

„Aceasta zona poate dauna grav sanatații” – avertismentul ar putea fi pus pe panouri în multe locuri ale Timișoarei. Așa, timișorenii ar ști la ce riscuri se expun atunci când trec printr-o anumita zona a orașului sau în cazul în care chiar locuiesc acolo.

Zgomot fara limite

Agenția de Protecție a Mediului Timiș lucreaza, din luna mai, la un studiu care are ca scop masurarea zonelor din Timișoara în care zgomotul depașește limitele pâna la care sanatatea oamenilor nu e pusa în pericol. Rezultatul final al masuratorilor va fi ilustrat într-o harta de zgomot similara celor care exista în toate orașele din țarile Uniunii Europene.

Pâna acum, s-au realizat masuratori în 44 de puncte ale Timișoarei. Rezultatele sunt descurajante: în 31 din cele 44 de locații în care s-au facut masuratori, nivelul zgomotului depașește limitele admise!

De 100 de ori mai mult

Universitatea Politehnica, în colaborare cu Primaria, a realizat un studiu privind poluarea aerului din Timișoara. S-au facut masuratori, timp de 10 zile, în 9 puncte ale orașului. Nici rezultatele acestui studiu nu sunt de natura sa îi linișteasca pe timișoreni: în toate punctele situate în zona centrala a Timișoarei în care s-au facut masuratori, emisiile de noxe rezultate din traficul rutier depașesc cu mult limitele pâna la care se considera ca sanatatea oamenilor nu e afectata. În unele zone, compușii de azot se regasesc în atmosfera într-o cantitate de 100 de ori mai mare decât limita maxima admisa (0,2 miligrame pe mc)!

De asemenea, concentrația de dioxid de sulf din atmosfera depașește cu mult limita sub care nu afecteaza sanatatea, de 0,35mg/mc de aer, ajungând la 20mg/mc de aer. Dioxidul de sulf nu poate fi filtrat de mucoasa nazala, ajungând direct în plamâni și putând astfel afecta funcția respiratorie.

Fara protecție

Conform studiului realizat de fizicianul Ernest Putnoky, consilier principal în acustica urbana al Agenției Regionale de Protecție a Mediului, 95% din zgomot este cauzat de traficul rutier. Putnoky susține ca vinovate pentru vacarmul zilnic de pe strazile Timișoarei sunt automobilele și camioanele vechi, tramvaiele, starea proasta a drumurilor, dirijarea deficitara a traficului de catre cei responsabili, care nu țin cont de impactul asupra zonelor rezidențiale.

În plus, tot automobilele sunt principalele vinovate pentru depașirea limitelor maxime admise în cazul poluarii atmosferice, deoarece orașul nu se poate extinde în același ritm cu creșterea numarului de mașini.

Conform fizicianului timișorean, vânturile dominante dinspre vest spre est ajuta și ele la stagnarea în atmosfera Timișoarei a numeroase particule aflate în suspensie, stagnare facilitata de geomorfologia orașului. La toate acestea se adauga faptul ca nu exista perdele de protecție forestiera în zona de vest, care ar putea împiedica emisiile toxice sa ajunga în atmosfera Timișoarei.

Spitalele, expuse

Cele mai afectate de zgomotele produse de traficul rutier sunt spitalele timișorene și locurile de joaca pentru copii situate la intersecțiile marilor artere de circulație ale orașului.

Astfel, deși limita admisa – la fațada cladirii sau în interiorul parcului – este de 45 de decibeli pentru instituțiile medicale și, respectiv, de 60 pentru locurile de joaca, în majoritatea cazurilor acestea sunt depașite cu mult.

În zona Spitalului Municipal (Clinicile Noi), masuratorile au aratat ca în timpul zilei limita este depașita cu aproape 50%. Zgomotul depașește valorile ce nu sunt considerate nocive și în zona Spitalului Județean, și în zona Spitalului de Copii.

Vacarm

Printre zonele cele mai poluate fonic ale Timișoarei se afla zona Pieței Maraști, Piața Dr. Russel, Piața Consiliului Europei precum și sensul giratoriu din Calea Șagului. În apropierea acestora se afla ori spitale, ori locuri de joaca pentru copii. Cel mai mare zgomot este înregistrat în zona parcului Corneliu Coposu, unde, în timpul zilei, au fost înregistrate valori medii de 73,6 decibeli.

Noxe în centru

Cea mai mare poluare atmosferica se înregistreaza în zona centrala, istorica a Timișoarei. Motivul este legat de strazile tip canion, strazi care sunt mai puțin late decât înalțimea cladirilor, din aceasta cauza nefiind posibila dispersarea emisiilor toxice în atmosfera. Iar cum aceasta zona a fost înțesata de terase, unele întinse chiar pe carosabil, cei care le frecventeaza se pot trezi cu probleme de sanatate din cauza poluarii.

Nici macar parcurile

Timișoara e cunoscuta ca un oraș cu multe parcuri. Specialiștii în analiza mediului susțin însa ca parcurile nu sunt mai puțin poluate decât restul orașului și ca multe dintre acestea nu pot oferi protecția necesara, neavând capacitatea de a absorbi toata cantitatea de noxe din aer.

Probleme cu auzul

Conform studiilor medicale, zgomotele puternice pot afecta grav sanatatea. Astfel, daca la 50 de decibeli apar probleme de comunicare, la 60 e posibil ca persoanele sensibile sa înregistreze tulburari ale sistemului cardiovascular. La 70 de decibeli se instaleaza oboseala și iritabilitatea nervoasa. Tulburarile grave de auz apar la peste 80 de decibeli și, în cazul unor expuneri îndelungate la zgomote de intensitate, se poate ajunge chiar și la scaderea acuitații auditive. Mai mult, spune Nicolae Balica, medic specialist ORL, la unele persoane expunerea cronica la zgomote puternice poate cauza pierderea definitiva a auzului.

Mai mulți bolnavi

Medicul Dorin Vancea, directorul Clinicii de Boli Infecțioase din Timișoara, spune ca poluarea atmosferica favorizeaza apariția unor boli grave pulmonare. În ultimii ani a crescut numarul cazurilor de îmbolnaviri de astm bronșic, alergie, bronhoneopatie obstructiva, bronșita cronica și rinita.

Directorul Clinicii de Boli Infecțioase din Timișoara susține ca, o data cu declanșarea sau instalarea unei asemenea afecțiuni pulmonare, capacitatea respiratorie scade, în unele cazuri – în funcție de sensibilitatea celui afectat – putând ajunge la doar 50% din cea normala.

Efecte psihice

Conform psihiatrului Ali Baeram, efectele psihice nu sunt nici ele de neglijat. Astfel, expunerea la zgomote puternice favorizeaza apariția starilor nevrotice și a depresiilor. De asemenea, susține psihiatrul timișorean, intoxicarea zilnica cu emisii toxice poate cauza modificari comportamentale și agitație puternica psiho-motorie (care, deseori, e caracterizata de cei din jur ca fiind o boala psihica). De altfel, spune Baeram, orice expunere la stimuli precum zgomotele puternice sau intoxicațiile provoaca un puternic disconfort psihic.

Orele periculoase

Conform studiilor realizate în Timișoara, cele mai periculoase ore sunt cele în care traficul rutier atinge maximul. Astfel, plimbarea sau aerisirea casei dimineața între orele 9.00 și 10.00 nu sunt recomandate, zgomotul și emisiile toxice fiind, în acest interval, foarte mari. Fenomenul se repeta, zilnic, dupa ora 17.00.

Ce zice legea

Conform Regulamentului General de Urbanism aprobat prin HG 885/2001, este interzisa amenajarea locurilor de joaca în perimetrele orașului unde prin zgomot, vibrații, pulberi, emanații ale gazelor de eșapament poate fi afectata sanatatea copiilor și a însoțitorilor acestora. Aceleași prevederi sunt stipulate și pentru instituțiile spitalicești. Din pacate, respectivele prevederi nu au un corespondent în realitate la Timișoara.

„Sunt deja aprobați banii pentru plantarea unei perdele forestiere la vestul orașului. Deja, din ceea ce știu, lucreaza Horticola SA la plantarea copacilor. Oricum, poluarea se va reduce mult când circulația va fi deviata spre șoseaua de centura din afara Timișoarei”
Adrian Orza, viceprimar al Timișoarei

„Problemele de auz pot sa apara imediat sau în câteva luni, în funcție de individ. Însa expunerea cronica la zgomote afecteaza oricum auzul oamenilor, putând conduce la hipoacuzie”
Nicolae Balica, medic specialist ORL

„Astmul bronșic și alte alergii cauzate de prezența substanțelor toxice în aer au o patologie în creștere. De fapt, astmul este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni respiratorii acum”
Dorin Vancea, medic specialist pneumoftiziologie, directorul Clinicii de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara

„Orice abuz în ceea ce privește stimulii de tipul zgomotelor sau emisiilor toxice provoaca disconfort psihic și poate duce la modificari comportamentale pentru cei care sunt expuși”
Ali Baeram, psiholog

Soluții

Vasile Ciupa, șeful serviciul administrare mediul urban din Primaria Timișoara, susține ca municipalitatea cauta soluții pentru reducerea poluarii fonice și atmosferice. Astfel, e luata în calcul posibilitatea amplasarii unor panouri fonoaborbante în locurile în care vacarmul afecteaza grav sanatatea. Pe de alta parte, toate viitoarele locuri de joaca vor fi construite departe de zonele afectate de traficul rutier.

În privința poluarii cu noxe emise de autovehicule, edilii susțin ca singura soluție este creșterea suprafețelor cu spații verzi din oraș.

La teorie stam bine

Înca din anul 2000, edilii Timișoarei au vorbit de conceptul de dezvoltare durabila a orașului, strategia pe termen lung având în vedere și protecția și conservarea mediului, eliminarea factorilor poluatori ce afecteaza sanatatea etc. Cu toate acestea, pâna acum s-a constatat ca suprafața construita crește continuu, în timp ce suprafața spațiilor verzi se diminueaza vizibil.

Pe de alta parte, Ministerul Mediului și Gospodaririi Apelor discuta înca la modul general despre dezvoltarea durabila, ajungând în prezent la stadiul de „stabilire a unei filosofii”, „identificarea problemelor și cauzelor” și „formularea obiectivelor”.

Ozonul troposferic

Faptul ca aerul pe care îl respiram cu toții poate fi daunator nu îl știe toata lumea. Si mai ales nu se stie ca ozonul este un gaz cu doua taisuri: daca nu ar exista stratul protector de ozon din stratosfera, viata nu ar fi posibila pe Pamant, dar, pe de alta parte, in momentul in care se acumuleaza in straturile joase ale atmosferei, in troposfera si in asociere cu alti compusi rezultati in urma arderilor, poate avea efecte devastatoare asupra sanatații oamenilor.

Canicula este cea care favorizeaza acumularea ozonului in troposfera, iar spațiile propice formarii lui sunt locurile centrale și aglomerate ale orașelor mari. Concentrația maxima admisa a acestui gaz la sol este de 180mg/metru cub și se înregistreaza în special în jurul prânzului, atunci când construcțiile foarte înalte din centrul orașului opresc circulația naturala a aerului.

Efecte mortale

Efectele ozonului troposferic pot fi mortale în special pentru persoanele în vârsta. Dupa doar o ora de expunere la acest gaz, pot aparea dureri de cap și grețuri, iar o expunerea, timp de 3-4 ore, la o cantitate de trei ori mai mare decât limita admisa, poate duce chiar la moarte.

Pericol la Gara de Nord

Nici Timișoara nu scapa de riscurile expunerii la acest gaz, iar în acest sens se realizeaza masuratori pe B-dul Mihai Viteazul, la sediul Agenției de protecție a Mediului, în Calea Șagului și în zona Garii de Nord.

Zona care da de gândit celor care se ocupa cu aceste masuratori este zona Garii de Nord, unde concentrația maxim admisa este depașita sensibil. De asemenea, doamna Ana Ritivoi, inginer chimist la Agenția de Protecție a Mediului spune ca și sensul giratoriu de la Punctele Cardinale este la fel de periculos.

Radu C. Munteanu, Bogdan Marta și Oana Orbulescu
Banateanul